Arrogante sollicitanten: opgebakken nieuws

door Astrid van den Hoek

In het artikel ‘Sollicitanten weten soms zelfs niet bij wat voor bedrijf ze zijn’ uit De Pers van 19 augustus 2008, valt vooral op dat er weinig echte feiten worden aangevoerd. Hoe is dit artikel tot stand gekomen? Waar baseert de auteur zich op? En: hoe betrouwbaar is de bron?

Wat is het nieuws?
Vanwege een krappe markt met veel openstaande vacatures voor hoger opgeleiden, wordt de houding van sollicitanten steeds lamlendiger. Omdat werkgevers zo verlegen zitten om werknemers, denken de sollicitanten dat ze toch wel aangenomen worden en dat ze daarom weinig moeite hoeven te doen om zich in het bedrijf en de functie te verdiepen.

Klopt het wel?
De Pers voert weinig echte feiten aan in het artikel. Er worden drie mensen uit het werkveld aan het woord gelaten die alle drie onlangs een asociale hoogopgeleide sollicitant op bezoek hebben gehad. Maar daarmee is nog niet gezegd dat ‘de houding van sollicitanten steeds lamlendiger wordt’. In het artikel staat verder dat dit ook blijkt uit ‘onderzoek van EIM’. De afkorting EIM (Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf) wordt niet eens uitgelegd en het onderzoek waar het over gaat wordt ook niet nader toegelicht. Daardoor lijkt het dat de zin ‘zo blijkt uit onderzoek van EIM’ alleen is toegevoegd om het artikel wat meer autoriteit te geven.

De bevindingen?
Allereerst is gekeken hoe in andere media bericht werd over dit onderwerp. Alleen nu.nl en verschillende andere websites (vooral werkgerelateerde sites als intermediair.nl en accountancynieuws.nl) berichten over het artikel van De Pers. Hierbij wordt het artikel vaak bijna letterlijk overgenomen, zonder eigen bronnen.

Wat echter het meest opvallend is, is dat op Volkskrantbanen.nl al op 8 juli 2008 (dus ruim een maand eerder dan het artikel in De Pers) een artikel is te lezen met als kop ‘Arrogante jongere loopt kansen mis’. In dit artikel wordt HR-manager Anne Wagenmans van accountantskantoor De Keijzer Nipius & Co geciteerd. Ook in het artikel van De Pers komt HR manager Anne Wagenmans aan het woord. De quotes in beide artikelen zijn verschillend, maar wel van dezelfde strekking. Uiteraard kan het toeval zijn dat zowel De Pers als Volkskrantbanen.nl dezelfde persoon heeft gebeld voor informatie, maar vreemd is het wel dat De Pers een maand later hetzelfde onderwerp weer als ‘nieuws’ presenteert en daarbij dezelfde bron gebruikt.

Anne Wagemans is vorige week met verlof gegaan. Een collega bij De Keijzer Nipius & Co bevestigt dat Wagemans met De Pers sprak. Het onderzoek dat in het artikel van De Pers wordt genoemd, blijkt niet zo actueel te zijn. Het is een onderzoek van november 2007, waarvan de bevindingen dus al hoog en breed gepresenteerd zijn voordat dit artikel verscheen. Het onderzoek zelf gaat over het hoge aantal vacatures in het MKB. Als een van de oorzaken van het hoge aantal vacatures wordt de lamlendige houding van de sollicitant genoemd (28%).

Conclusie
Vanwege de weinige feiten in het artikel wordt de kritische lezer toch wel wat achterdochtig. Ook na dit korte onderzoekje blijft dat gevoel. Het heeft toch het meeste weg van ‘gerecycled nieuws’, oftewel nieuws dat eigenlijk niet actueel meer is toch een beetje opwarmen door er zelf nog wat nieuwe bronnen aan toe te voegen. Waarschijnlijk wordt daarom in het artikel niet verder op het onderzoek ingegaan, omdat er dan toch ergens bij vermeld moet worden dat het een onderzoek uit 2007 betreft en met andere feiten moet komen die de nieuwswaarde afzwakken.
 

Bronnen
‘Sollicitanten weten soms zelfs niet bij wat voor bedrijf ze zijn’, De Pers, 19 augustus 2008.
Jan Kooistra, ‘Arrogante jongere loopt kansen mis’, Volkskrantbanen.nl, 8 juli 2008.
Z.a., onderzoek ‘Harder werken door moeilijk vervulbare vacatures in het MKB’,
, 16 november 2007.
Hans de Waal, afdeling informatie van het EIM.
Accountantskantoor De Keijzer Nipius & Co.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Arrogante sollicitanten: opgebakken nieuws

  1. Ariane

    Leuk en nuttig initiatief deze site. Maar een tip voor de toekomst: zorg dat de lezer ook zelf het orginele artikel kan beoordelen. Nu vind ik nergens een doorklik-mogelijkheid naar het artikel uit De Pers. Dat zou wel zo prettig zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s