Zijn architecten echt zo ontevreden?


Door Niels Schuurbiers

Architecten zijn niet tevreden over de service die ze krijgen van gemeenten. Dat schreven verschillende kranten, waaronder het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad en Trouw en de website www.nieuws.nl op dinsdag 2 september. Ook had de NOS het onderwerp die dag in zijn Journaal. Het bericht kwam van het ANP en van Novum. De ontevredenheid bleek uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in opdracht van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Maar kun je deze conclusie wel trekken aan de hand van dit onderzoek?

 ‘Architecten ontevreden over kwaliteit gemeenten’ kopte het Algemeen Dagblad op 2 september. ‘Twee van de vijf architectenbureaus noemen de dienstverlening van de gemeenten slecht tot zeer slecht’, schrijft BN/DeStem. De ontevreden architecten noemen die afhandeling slecht tot zeer slecht. Twee van de vijf is geen meerderheid, maar bedenk daarbij dat er slechts 21 procent respons was bij het onderzoek. Ook is het een onderzoek onder architecten in opdracht van de BNA.

 

Nieuwswaarde

Het ontbreken van deskundigheid bij gemeenten wordt in het rapport eerder een kwantitatief dan een kwalitatief probleem genoemd. 51 procent van de ondervraagden vindt de servicegerichtheid van de gemeenten onder de maat. Haperende dienstverlening levert volgens 79 procent een langere looptijd van projecten op. Deze percentages zijn overtuigender dan de eerder genoemde twee op de vijf. Toch presenteren de media dit niet als het belangrijkste nieuws.

 

De berichtgeving van de NOS ging vooral in op de boodschap van het onderzoek. Dat de gemeentelijke procedures vertragingen veroorzaken en dat de architecten aan de bel trekken. De schrijvende pers gebruikte wel cijfers uit het onderzoek, maar meldde nergens dat de onderzoekers een respons van slechts 21 procent hadden. Kunnen we conclusies trekken als slechts een op de vijf benaderde architecten heeft gereageerd?

 

Respons

“Een percentage van 21 procent kan een correcte afspiegeling zijn van het geheel”, zegt prof. dr. Rob Eisinga van de sectie Methoden & Technieken van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Maar naarmate de non-respons groter wordt, groeit ook het risico dat de cijfers geen goede afspiegeling zijn van het geheel.”

 

Ofwel: een minderheid (2 op 5) van een minderheid (21 %) van de BNA-architecten is ontevreden over de dienstverlening van gemeenten. Hun boodschap is duidelijk, maar de onderbouwing is te mager. En dat hadden de media door moeten prikken.

Bronnen

www.bndestem.nl Architecten ontevreden over kwaliteit gemeenten

www.bna.nl Onderzoek kwaliteit lagere overheden 

http://player.nos.nl Architecten niet tevreden met bouwambtenaren
http://www.trouw.nl Architecten ontevreden over kwaliteit gemeenten

www.nieuws.nl Architecten klagen over onkunde gemeenten (Novum)

 

 

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Zijn architecten echt zo ontevreden?

  1. Pingback: Hoe hoog is de Balkenendenorm eigenlijk? | Minitrue.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s