Snel een baan of toch niet?

Door Sylvia de Rijke

Bijna 97 procent van alle hbo’ers heeft na hun studie snel een baan, meldden vrijwel alle geschreven media in de week van 25 augustus. Snel betekent hier: binnen anderhalf jaar. Deze gegevens komen uit de HBO-monitor 2007. Uit ander onderzoek (in 2005) bleek nog dat 22 procent van alle afgestudeerden na de studie op reis gaat, doorstudeert of iets anders gaat doen. Hoe kan het dan dat 97 procent snel werk heeft?

Het onjuist presenteren van de feiten maakte dit mogelijk. De HBO-raad bracht 25 augustus zelf naar buiten dat het ging om alle hbo-studenten die in 2005/2006 afstudeerden. Andere media pikten dit op. Van de nieuwssite nu.nl tot aan de regionale en landelijke kranten. Wat is er nu precies gebeurd?

Om een beeld te schetsen van de representativiteit van het onderzoek: per jaar studeren zo’n 64.000 hbo-studenten af. Voor de HBO-monitor zijn 45.500 afgestudeerden benaderd, van wie er ruim 17.000 hebben gereageerd. Zij konden de enquête van september tot december online invullen.

Wanneer je in de HBO-monitor zelf duikt, kom je al deze cijfers en percentages inderdaad tegen. Je zou dus denken dat de berichtgeving klopt. Na een gesprek met Margreet Nijkamp (HBO-raad) blijkt dit toch niet helemaal het geval. Het gaat in het onderzoek alleen om de studenten die ook daadwerkelijk een baan zochten en die nu een baan hebben voor twaalf uur per week of meer.

Studenten die erna nog gaan reizen of een masteropleiding gaan volgen, tellen niet mee. Het cijfer van 97 procent betreft dus niet alle hogeschoolstudenten, maar een beperkter groep. Hoe groot die groep precies is, weten we niet. Wel is een studie bekend van de Intelligence Group uit 2005: het Arbeidsmarkt Gedragonderzoek. Daaruit blijkt dat 22 procent van de afgestudeerde hbo’ers eerst nog heel wat anders gaat doen dan een baan zoeken.

De berichtgeving blijkt dus onvolledig, net als het persbericht dat de HBO-Raad naar aanleiding van het eigen onderzoek de wereld inzond.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Snel een baan of toch niet?

  1. Clement Tonnaer

    Het effect heb ik op twee recente verjaardagsfeesten mogen merken. Ouders met studerende HBO’ers waren opgetogen en bereid de lopende studievertragingen voor lief te nemen.

  2. Pingback: Factchecken « Afstudeer Blog!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s