Cadeautjesroof of vergeten tas?

door Astrid van den Hoek

Je gaat toch geen cadeautjes stelen die voor een zieke vijftienjarige jongen zijn bedoeld…? Die reactie roept de kop ‘Cadeautjes doodzieke Tim gestolen. Klasgenoten overvallen in metro’ in De Telegraaf van 1 september op. Geschokte lezers van dit artikel kunnen opgelucht ademhalen; de zieke Tim heeft inmiddels veel nieuwe cadeautjes ontvangen en bovendien blijkt het voorval minder erg te zijn geweest.

De Telegraaf pakte op de voorpagina flink uit met het verhaal over vijf klasgenoten die met een tas vol cadeautjes in de metro zaten op weg naar hun ‘doodzieke’ vriend ‘die mogelijk maar een paar maanden te leven heeft’. Onderweg werden ze lastiggevallen door twaalf allochtone jongeren, die hen duwden en sloegen, hun tas afpakten en bij de volgende halte uit de metro gooiden. Aldus het artikel in de Telegraaf.

Als eerste valt op dat het artikel niet vermeldt wanneer het incident plaatsvond. Vervolgens blijkt dat het artikel is gebaseerd op slechts één bron: een van de klasgenoten die zouden zijn overvallen in de metro op weg naar het ziekenhuis. Volgens het artikel gaan de jongens aangifte doen en hopen ze dat er camerabeelden op het station zijn gemaakt, zodat de politie hun belagers kan opsporen.

Korreltje zout
Uit navraag bij de politie en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) blijkt dat er geen aangifte is gedaan door de vijf jongens. De politie is dan ook niet op de hoogte van de feiten in de zaak en er zijn ook geen camerabeelden opgevraagd door de politie. Maar waarom geen aangifte doen als je door twaalf jongens bent mishandeld en bestolen bent van een tas vol cadeaus?

De journalist die het artikel schreef, zegt vier dagen na publicatie niet te weten of er aangifte is gedaan. Het verhaal van de overval is het nieuws en er volgt pas een follow up als iets bekend is over de daders. Wel weet hij de datum van het incident, namelijk vrijdag 29 augustus.

We bellen met Job Hardeman, de belaagde jongen uit het artikel. Die zegt dat De Telegraaf het verhaal nogal heeft opgeblazen. Voor een juiste versie van wat hem en zijn vrienden is overkomen, verwijst hij naar het Noordhollands Dagblad van dinsdag 2 september. De belagers waren niet met twaalf, maar zeven. De jongens zijn niet geslagen, maar alleen geduwd. En wat gebeurde er nu met de tas?
Die is niet uit hun handen gerukt, of op andere brute wijze buitgemaakt. Toen de vijf klasgenoten na te zijn lastig gevallen uit de metro waren gestapt, had geen van hen de tas met cadeautjes meer bij zich. Vergeten, gestolen, in de commotie gewoon achtergelaten? Omdat de jongens het zelf eigenlijk niet weten, hebben ze geen aangifte bij de politie gedaan. Overigens: De Telegraaf citeerde Job, maar die zegt dat hij zelf geen journalist gesproken heeft. Zijn vader deed het woord. De krant had gebeld, omdat ze getipt waren door een familielid van Job dat bij de Telegraaf werkt.

Conclusie
De Telegraaf heeft zijn voorpagina-artikel gebaseerd op het relaas van één jongen, verteld door diens vader. Een tweede bron of ander ondersteunend bewijs was er niet. Er was en is niet eens aangifte gedaan van het incident. Hiermee is niet gezegd dat in de metro niets gebeurd is, maar de krant suggereert dat sprake is geweest van roof met mishandeling, en dat is het zeker niet geweest. De slachtoffers hadden zich misschien beter kunnen melden bij de afdeling Gevonden Voorwerpen, dan de krant te woord te staan.

Bronnen:
– Gijsbert Termaat, ‘Cadeautjes doodzieke Tim gestolen’,
De Telegraaf, 1 september 2008.
– Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam
– Politie Amsterdam-Amstelland
– Politie Zaanstreek-Waterland
– Gijsbert Termaat, redacteur De Telegraaf.
– Job Hardeman
– Albert Meester, ‘Cadeautjes voor zieke vriend kwijt na
ruzie’
, Noord- Hollands Dagblad (editie Zaanstreek), 2 september 2008.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Cadeautjesroof of vergeten tas?

  1. Pingback: Hoe hoog is de Balkenendenorm eigenlijk? | Minitrue.nl

  2. Pingback: Lees uw krant – en schrik niet | Blog van Renzo Verwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s