Waarom chocolade in Leeuwarden?

door Niels Schuurbiers

In Leeuwarden is een gemeenteraadslid op het idee gekomen om chocola in te zetten tegen agressie bij het uitgaansleven. De Volkskrant had er een artikel over op vrijdag 5 september. ‘Van chocola word je blij’, begint het artikel. In de laatste regels blijkt echter pas dat chocola geen bewezen effect heeft op menselijk gedrag.

Gemeenteraadslid Gerben Hoogterp van Leeuwarden heeft voorgesteld om agressie tijdens het uitgaan tegen te gaan met het uitdelen van chocolade. Wethouder Krol gaat dit idee nader onderzoeken. Zo stond in de Volkskrant te lezen onder de titel ‘Chocolade tegen agressie onder Leeuwarder jeugd’. Leeuwarden is niet de eerste plaats in Nederland waar ze met zoetigheid de stoute stappers zoet willen houden. In Schiedam is het al geprobeerd van april 2007 tot en met juni 2007.

“In Schiedam was het plan niet nieuw. Wij hadden het idee uit Engeland gehaald”, zegt Dirk Fokkenrood van het korps Rotterdam-Rijnmond. Gedurende drie maanden werden bij de twee grote uitgaansgelegenheden van Schiedam repen chocola uitgedeeld. “Dat hoefde niet op meer plaatsen, want zij zijn de enige met een nachtvergunning. In die periode is het geweld wel sterk verlaagd. Dat is zeker toevallig, maar we kunnen niet zeker weten dat het door de chocolade komt.” Wel was er volgens Fokkenrood geen wikkel op straat te vinden. “Het is goed dat andere gemeenten hiermee verder gaan. Ook als het niet lukt, heb je niets verloren.”

Maar werkt chocolade?
Word je blij van chocolade of is het gewoon het plezier van iets te krijgen? Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, legt uit: “Er is op het moment geen wetenschappelijke onderbouwing die bewijst dat chocolade zou leiden tot gedragseffecten.” Het Voedingscentrum richt zich alleen op wetenschappelijk onderzoek en adviseert daarmee de mensen over voeding. “Er bestaan natuurlijk wel veel mythes rond chocola; zo zou je er gelukkiger van worden of het zou goed zijn voor je libido.” Wel lijkt het hem een goed onderwerp voor nader onderzoek. Dit punt van kritiek komt ook naar voren in de berichtgeving van De Volkskrant.

Conclusie
Er is volgens het Voedingscentrum nog geen onderzoek dat bewijst dat chocola iemand gelukkiger maakt. Toch begint het artikel van De Volkskrant met ‘Van chocola word je blij!’, waarna de lezer de indruk krijgt dat het inderdaad zo is. In de laatste alinea van het artikel komt de journalist daarop terug. Hij citeert Ineke Volkers van het Voedingscentrum. ‘Wat chocola ook doet’, zegt ze, ‘het komt in elk geval niet vanwege werkzame stofjes’. Hierin zit een misleiding voor de lezer die aan het begin van het artikel door de woordkeuze onder de veronderstelling is dat chocola wel degelijk blij maakt.

Bronnen
http://www.volkskrant.nl Chocolade tegen agressie onder Leeuwarder jeugd

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s