De bloedigste zomer van Sp!ts of bangmakerij ?

Door Janneke Boluijt

Deze zomer bijna evenveel doden door steekpartijen als in heel 2007. Dat klinkt akelig. Dagblad Sp!ts opende de krant van 5 september ermee. Sp!ts zette de cijfers op een rij. Vorig jaar, over het hele jaar gezien, waren er 15 dodelijke steekpartijen. Deze zomer alleen al waren er 13. De meest bloedige zomer in jaren dus, concludeert Sp!ts.

De krant heeft ook de oudere cijfers erbij gehaald: in 2005 waren het er 34. In 2003 57 dodelijke slachtoffers, meldt het dagblad.

Wie die cijfers zo ziet, concludeert niet dat het dit jaar bijzonder ‘bloedig’ is. Eerder dat er in 2007 nogal weinig dodelijke steekpartijen waren. En hoeveel steekpartijen waren er de andere jaren in de zomer? Dat blijft de vraag.

Op pagina 5 gaat het artikel verder met een kort citaat van criminoloog Willem de Haan (Rijksuniversiteit Groningen). De Haan twijfelt aan de cijfers, zo valt te lezen. “Geweldsdelicten worden niet nauwkeurig geregistreerd.” Wat hij daar precies mee bedoelt, wordt niet uitgelegd.

“Geen statistieken”
De Haan vertelt aan FHJ Factcheck: “Er zijn geen statistieken van ‘steekpartijen’, alleen van geweldsdelicten in het algemeen. Als er letsel als gevolg van steken met een mes is gaat het om relatief kleine aantallen. Daaruit is – zeker over zo’n korte periode – geen toename af te leiden, ook al omdat ‘appels met peren’ worden vergeleken.” De criminoloog vindt het zeer onzorgvuldig dat steekpartijen die tussen onbekenden plaatsvinden, op een hoop worden gegooid met een doelgerichte moordpartij. “Logisch dat er geen verklaring is voor deze ‘geweldsexplosie’, zoals in het stuk staat.” De Haan zegt nog geprobeerd te hebben de journalist uit het hoofd te praten zulke makkelijke conclusies te trekken.

Ook de woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen, Marco Barten, wordt in het stuk geciteerd: “De cijfers zijn gefilterd uit een algemeen bestand, ze kunnen iets afwijken, maar geven wel een goed beeld.”

Wat voor de lezer niet helemaal duidelijk is: Barten heeft het niet over de steekpartijen van afgelopen zomer, maar over die van de afgelopen jaren. Barten zelf is niet aanwezig voor commentaar, maar zijn collega Jelle Egas wel: “We hebben niet eens cijfers van afgelopen zomer, dus dat bericht komt niet van ons. Wij hebben de cijfers tot en met 2007. Het enige dat wij weten, is dat er over de afgelopen jaren juist sprake is van een daling van het aantal steekpartijen. En over die cijfers heeft Barten het als hij zegt dat ze een goed beeld geven.”

Schrijver van het artikel is Bart Ebisch: “De cijfers over afgelopen zomer heb ik zelf bijgehouden, gedurende twee maanden: 21 juni tot en met 31 augustus, omdat het me opviel dat er zoveel steekpartijen waren. Vorig jaar waren er vijftien, afgelopen zomer alleen al dertien. Dat valt niet mee. Vergeleken met het hele vorige jaar is dertien dodelijke steekpartijen in een zomer een fors aantal.”

Conclusie
Conclusie: De feiten in dit stuk kloppen. Dat het om een eigen telling van de verslaggever ging, wordt uit het artikel niet duidelijk. Ook is het niet duidelijk dat het citaat van de woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen slaat op de cijfers van afgelopen jaren, in plaats van afgelopen zomer. De kop van het artikel suggereert iets anders dan de inhoud. Vergeleken met de afgelopen jaren was 2007 juist een uitzonderlijk rustig jaar als het gaat om dodelijke steekpartijen, zoals ook in het artikel staat. Het is een kwestie van getallen interpreteren: zijn de uitzonderlijk lage cijfers van vorig jaar ‘nieuws’, of de daaropvolgende piek?

Bronnen:
Willem de Haan, Criminoloog Rijksuniversiteit Groningen
Jelle Egas, Woordvoerder Raad van Hoofdcommissarissen
Bart Ebisch, Dagblad Sp!ts

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “De bloedigste zomer van Sp!ts of bangmakerij ?

 1. bart ebisch

  -De zomer begint op 21 juni, niet op 21 juli. Vanaf die datum is de telling.
  -Inmiddels betreft het vijftien doden bij steekpartijen, net zoveel als vorig jaar in totaal en de helft bijna van 2005.
  -Woordvoerder Barten van Raad van Hoofdcommissarissen noemt het aantal van dertien, genoemd in het artikel, fors. Het cijfer staat haaks op de daling van de afgelopen jaren.
  -Het citaat van professor De Haan begrijp ik niet. Eerst zegt hij dat steekpartijen niet worden geregistreerd om meteen daarna te verklaren dat steekpartijen weinig voorkomen. Hij spreekt van relatief kleine aantallen. Ik zou zeggen Google eens even. Steekpartijen zijn bijna aan de orde van de dag.
  -In het artikel worden de steekpartijen geduid. Het grootste aantal heeft te maken met problemen in de relationele sfeer. Daarnaast liggen enkele ‘toevallige’ ruzies ten grondslag aan de steekpartijen en in één geval was dat niet helder.
  -Ik juich deze website toe, maar wees a.u.b. ook kritisch naar autoriteiten. Het is vreemd dat in een land dat vrijwel alles registreert geweldsdelicten niet helder worden geregistreerd. Gaarne had ik meer cijfers willen gebruiken voor het artikel, maar die waren niet voorhanden. Het citaat van Egas is in dit verband veelzeggend: ‘We hebben niet eens cijfers over dit jaar.” Hij zou zich moeten schamen.

 2. Jan

  haha…het laatste argument van bart: hier geeft hij zichzelf dé reden waarom hij het artikel niet had moeten schrijven, althans niet op de manier zoals is gebeurd…maar ondanks dat het verhaal aan veel kanten rammelt en de conclusie erg drastisch is, wordt het artikel toch gewoon geplaatst…zonde en op deze manier valt het artikel voor mijn gevoel onder stemmingmakerij…

 3. bart ebisch

  Hoezo laatste argument?
  Ik verbaas mij erover dat een zegsman van de Raad van Hoofdcommissarissen de cijfers over geweldsdelicten niet paraat heeft en dat een buitenstaander (de journalist) die zelf bij elkaar moet zoeken. Laat onverlet dat die cijfers wel kloppen en daarom tellen, Jan. Dan praat je dus over dertien (inmiddels vijftien) doden bij steekpartijen deze zomer, net zoveel als vorig jaar in totaal (volgens cijfers hoofdcommissarissen) en inmiddels bijna de helft van het hele jaar 2005….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s