Hoe ‘top’ is een ziekenhuis?

Door Niels Schuurbiers

Zowel het Algemeen Dagblad als Elsevier presenteerden een ‘ziekenhuistop’. Maar de resultaten lopen opmerkelijk uiteen. Zo staat het Beatrixziekenhuis in Gorinchem bij Elsevier op de derde plaats terwijl datzelfde hospitaal bij het Algemeen Dagblad op een schamele 85e positie eindigt. “Een patiënt weet niet hoe een ziekenhuis moet worden beoordeeld”, zegt een zegsvrouw van Rivas Zorggroep waartoe het Beatrixziekenhuis behoort. “De onderzoeken helpen daarbij, maar beide onderzoeken gebruiken andere methoden en criteria. Dat er verschillen zijn, is logisch.”

“Beide onderzoeken worden even belangrijk geacht door het ziekenhuis”, verklaart de woordvoerster van Rivas Zorggroep. Dat er zo’n groot verschil zit tussen beide lijsten is volgens haar ook simpel te verklaren. “Elsevier vraagt specialisten om hun mening, terwijl het Algemeen Dagblad kijkt naar 26 kwaliteitscriteria.”

Onderzoek Algemeen Dagblad
Die 26 kwaliteitscriteria zijn opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brancheorganisatie van alle ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. ‘Deze gegevens zijn afkomstig van vergelijkingssite Independer in samenwerking met Mediquest, een onderzoeksbureau voor de zorg. Ruim 28.000 mensen lieten hun mening op de Independer-site achter’, zo meldt het AD op de AD-website. “Wij houden ons bezig met de harde feiten, terwijl Elsevier meer een opinieonderzoek houdt”, zegt Ronald van Geenen van het AD. Daarom kunnen de onderzoeken volgens Van Geenen niet met elkaar worden vergeleken. “Incidenten hebben op onze lijst daarom minder invloed.”

Onderzoek Elsevier
“Dat die cijfers verschillen is niet vreemd”, aldus de zegsvrouw van Rivas Zorggroep. “Een huisarts of specialist heeft een ander oordeel over zorg dan een patiënt.” Elsevier heeft voor haar onderzoek bijna drieduizend deskundigen om hun oordeel gevraagd en nog eens bijna tweeduizend andere ondervraagden. “Ons onderzoek is breder dan dat van het AD. Zij geven opinies beperkter weer”, volgens Arthur van Leeuwen, chef redactie onderzoek van Elsevier. “Het AD werkt met prestatiepunten en dat onderzoek doen ze goed.”

Conclusie
Hoewel de twee onderzoeken beiden een ranglijst van ziekenhuizen presenteren, zijn ze niet met elkaar te vergelijken. De opzet is te verschillend. “Het is appels met peren vergelijken”, verklaart Ronald van Geenen. Voor lezers die toch willen zien hoe de beste en de slechtste ziekenhuizen van Elsevier het bij het AD hebben gedaan, volgt hieronder een kort overzicht.

 

 

 

 

 

Plaats Elsevier

Ziekenhuizen en locaties

Plaats Algemeen Dagblad

1

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

3

2

Lievensberg Ziekenhuis Bergen op Zoom

33

3

Beatrixziekenhuis Gorinchem

85

4

Delfzicht Ziekenhuis Delfzijl

28

5

Medisch Centrum Leeuwarden

40

Slechtste

Zaans Medisch Centrum Zaandam

62

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s