Kabinetsplan funest voor de kinderopvang?

Door Janneke Boluijt

Het kabinet wil bezuinigen op de kinderopvang. Dat zorgde deze week voor discussies en zelfs een demonstratie. Veelal gebaseerd op de gegevens uit een persbericht van de belangengroep PKGO. Kloppen de gegevens wel?

De cijfers uit een persbericht van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang werden deze week door veel redacties meegenomen in de berichtgeving. De eerste zin van het persbericht luidt: ‘De helft van de jonge gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang, zegt minder te gaan werken als de plannen die het kabinet met de gastouderopvang heeft, worden doorgevoerd.’ Onderzoeksbureau Vyvoj verrichtte het onderzoek in opdracht van het PKGO.

De volgende dag stond het onderwerp in veel kranten. Een greep uit de publicaties:

 De Telegraaf: ‘Minder werken door bezuiniging kinderopvang – Veel ouders denken minder te gaan werken als de bezuinigingen op de opvang door gastouders doorgaat.’

 

AD: ‘Korten opvang jaagt ouders uit baan’ – De bezuiniging op de gastouderopvang is funest voor de arbeidsdeelname van ouders.’

 

Trouw: ‘De helft van de jonge gezinnen zegt minder te gaan werken als de geplande bezuinigingen op gastouderopvang doorgaan.’

 Dagblad de Limburger: Minder werkende ouders door bezuiniging gastouders.’

Onjuist geciteerd
Formuleringen als ‘de helft van de jonge gezinnen’, ‘veel ouders’, komen in de berichtgeving voor. Maar het onderzoek is slechts gehouden onder jonge gezinnen die al gebruik maken van gastouderopvang, zo staat ook in het oorspronkelijke persbericht.

Onderzoekster en woordvoerster Maria Jongsma van Vyvoj vertelt aan FHJ Factcheck: “Ik zie dat het nu gebracht wordt alsof alle ouders minder gaan werken, maar het onderzoek is gedaan onder mensen die nu gastouderopvang gebruiken, dat is een vertekend beeld.”

Overgrote meerderheid?
Wie een bezoek aan de site van onderzoeksbureau Vyvoj brengt, kan het onderzoek inzien. Het is de uitslag van een enquête, ingevuld door 2403 personen die gebruik maken van gastouderopvang, de zogenoemde ‘vraagouders’. Ook hebben 986 gastouders aan het onderzoek meegedaan. Beide groepen vulden een verschillende enquête in.

De vraag waar het om draait, luidt als volgt: Wat zijn de gevolgen van de voorgestelde veranderingen in de gastouderopvang voor uw werksituatie? De resultaten: 23,3 procent gaat minder werken als de maatregelen doorgaan. 17,7 procent zegt helemaal te stoppen. 26,3 procent zegt de werktijden ‘aan te passen’.

De groep die minder gaat werken of gaat stoppen bedraagt dus 41 procent van de vraagouders. ‘Aanpassen’ valt daar niet onder, want aanpassen wil niet zeggen minder werken of stoppen. ‘Aanpassen’ kan zelfs betekenen: meer werken! We vragen het aan onderzoekster Maria Jongsma: “Het gaat inderdaad om 41 procent als je kijkt naar de groep die minder gaat werken of gaat stoppen. De groep die het werk gaat aanpassen, komt daar nog bovenop.”

Statisticus Chris Visscher (Rijksuniversiteit Groningen) reageert:. “41 procent ‘bijna de helft’ noemen is wel heel erg naar boven afgerond. Zeer misleidend.”

Verder gaat het om een respons van 14,5 procent onder de vraagouders. Chris Visscher: “Mijn eerste indruk van die 14,5 procent is: mager. Het zou heel misschien een afspiegeling van de werkelijkheid kunnen zijn, maar dan moeten de achtergrondkenmerken als leeftijd, woonplaats en dergelijke wel heel erg goed gespreid zijn. Bij een respons van 14,5 procent is veel voorzichtigheid geboden. Het klakkeloos generaliseren van een bevolkingsgroep is bij dat percentage haast niet mogelijk.”
 
Trouw en nieuws.nl verwijzen in hun berichtgeving naar persbureau Novum. ,,Ik ben het eens met het argument dat ‘de helft’  een vrij enthousiaste afronding is van 41 procent”, reageert Natasja Keijzer van Novum. ,,Dat is overigens nog steeds een groot percentage.”

Over de formuleringen: ‘alle jonge gezinnen of ‘veel gezinnen’ legt ze uit: ,,In de tweede zin (‘In bijna een op de vijf gezinnen die gebruikmaken van gastouderopvang zal een van de ouders genoodzaakt zijn te stoppen’ – red) staat genuanceerd dat het alleen gaat om gezinnen die gebruikmaken van opvang.”

Ondertussen komt er ook ook een tegengeluid, in de vorm van een persbericht, afkomstig van het Centraal Planbureau, zo blijkt uit een volgend bericht van Novum: ‘Jonge moeders zullen niet massaal stoppen met werken, omdat een verruiming van de vergoeding voor opvang door gastouders twee jaar geleden ook niet heeft geleid tot meer werkende moeders.”

Bronnen:
Maria Jongsma, woordvoerster onderzoeksbureau Vyvoj
Chris Visscher, statisticus Rijksuniversiteit Groningen
Novum

 

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Kabinetsplan funest voor de kinderopvang?

  1. m.stevenhagen

    Dit onderzoek,met de reacties van statisticus,de hr.Visscher,voegt m.i.weinig toe,behalve kronkelpraat over hoe het lijkt,dat de gegevens misleidend zijn,enz.Ik ben zelf gastouder van 6 kinderen,en m’n huis is bijna de hele week vol.De meeste ouders hebben wisselende werktijden.Gelukkig kan ik als gastouder de meeste ouders uit de brand helpen,doordat ik flexibel ben.Deze ouders zouden niet geholpen zijn met een kinderdagverblijf!Als gastouderopvang te duur wordt of als de gastouder zou stoppen,zijn deze mensen zwaar gedupeerd.Meer gaan werken?Laat me niet lachen,de meeste mensen(vooral moeders)hebben hun handen vol aan een parttime baan en een gezin.het is misschien flauw van mij,maar is het evt.toegestaan dat de kinderen hun ouders af en toe mogen zien,bij daglicht?Dank u wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s