Volksziekte in de kiem gesmoord

Door Betty Basemans

Als we de berichtgeving in Spits van afgelopen maandag 8 september moeten geloven, kampen ruim zes miljoen burgers met een jodiumtekort. De journalist van dit artikel spreekt zelfs van een ‘gevarenzone’ waarin vele Nederlanders zouden verkeren. Vooral kinderen (tussen de 6 en 12 jaar) en zwangere vrouwen lopen volgens de (enige) geciteerde bron, reumatoloog Richard Verheesen van het Maxima Medisch Centrum Eindhoven, het meeste risico. Betreft het hier inderdaad een nieuwe volksziekte of was de conclusie voorbarig?

Het vermeende jodiumtekort baseert Verheesen op cijfers van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het zorgvakblad VOZ Magazine publiceerde eerder een verhaal waarin de reumatoloog samen met internist C. Schweitzer zijn zorg uitte over dit ‘zorgwekkende probleem’ en de klachten die het gevolg zijn van een jodiumtekort. Zo leidt een te laag jodiumgehalte tot onder andere schildklierproblemen, hardhorendheid, IQ-vermindering, ADHD, haaruitval en andere ‘zware gezondheidsklachten’.

Na nader onderzoek over de recente berichtgeving rondom het ‘jodiumtekort’ blijkt dagblad Trouw op vrijdag 5 september – drie dagen voor het artikel in Sp!ts – al een artikel (‘Veel ’korte lontjes’ zouden kampen met jodiumtekort’) te hebben gewijd aan dit onderwerp. Je zou dus kunnen stellen dat het bericht van afgelopen maandag in Sp!ts een nogal ongenuanceerd vervolg is op het artikel in Trouw. Waardoor de alarmbel van Verheesen toch wat decibellen lijkt te verliezen.

‘Overdreven conclusie’
In het artikel van Trouw haalt Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, uit naar reumatoloog Verheesen. De hoogleraar spreekt van een overdreven conclusie. Volgens hem is er helemaal nog geen sprake van een jodiumprobleem omdat de normen uit de rapportage van de WHO zijn aangepast per land.
De WHO gaat ervan uit dat inwoners van een land voldoende jodium binnenkrijgen als de helft van hen meer dan honderd microgram jodium per liter urine uitscheidt. De gemiddelde Nederlander zit op 154 microgram. Katan denkt dan ook dat Verheesen een toevoeging in het rapport van de WHO verkeerd interpreteert. Want in het rapport staat dat 37 procent van de Nederlanders onder die grens van honderd microgram zit. Omgerekend zouden dat die zes miljoen Nederlanders zijn die te weinig jodium binnenkrijgen. Maar volgens Martijn Katan is honderd microgram geen absolute ondergrens, maar een soort veilig gemiddelde op bevolkingsniveau.

Daarnaast brengt de Gezondheidsraad, een adviesorgaan voor parlement en regering over de stand van wetenschap op het gebied van de volksgezondheid, pas eind september een rapport uit over de jodiumconsumptie. “Het is dus nog te vroeg om uitspraken te doen”, aldus Martijn Katan.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s