Fouten in de glazen bol

Door Astrid van den Hoek

Naar aanleiding van een uitzending van het Trosprogramma Radar, waarin een redacteur infiltreerde bij het RTL programma Astro en verschillende misstanden aan de kaak stelde, haalde RTL de programma’s Astro en Astrotijd van de buis. Niet alle media berichtten daar vorige week even zorgvuldig over. FHJ Factcheck werd hierover getipt en ging op onderzoek uit.

Astro, AstroTijd, Astro-Tv; verwarrend is de terminologie zeker. Bij verschillende media ging het hiermee dan ook mis in de berichtgeving. In de uitzending van Radar van maandag 1 september werd duidelijk gesteld dat SBS 6 verantwoordelijk is voor het programma Astro-tv en dat RTL Astro en AstroTijd uitzendt. Toch staat in de Volkskrant van 2 september dat RTL het programma Astro-Tv van de buis heeft gehaald en dat een Radar-redacteur infiltreerde bij Astro-Tv. Ook op de website van Een Vandaag, waarop de uitzending van Radar werd aangekondigd, staat dezelfde fout. Een kleine vergissing misschien, maar wel feitelijk onjuist.

Redacteur Rosalie Buizer werkte mee aan de bewuste uitzending van Radar. Zij hield de berichtgeving over die uitzending zorgvuldig bij. Volgens haar is het door elkaar halen van de verschillende programmanamen zeker niet het enige dat verkeerd in de artikelen staat. “In meerdere berichten, ook in uitzendingen op televisie, werd gesteld dat uit contracten van (ex)-medewerkers zou blijken dat ze de mensen minstens twintig minuten aan de lijn moesten houden. In de aflevering van Radar wordt duidelijk gezegd dat deze contracten niet terug te leiden zijn naar RTL of SBS. De contracten komen van andere Astroprogramma’s,” zegt Buizer.

In haar eigen onderzoek naar de berichtgeving rondom Astroprogramma’s en de uitzending van Radar, kwam Buizer nog meer feitelijke onjuistheden tegen. Zo berichtte Metro op 4 september ook over Astro-Tv van RTL, wat dus Astro of AstroTijd moet zijn. Bovendien stelt de verslaggever de vraag: ‘In de uitzending bleek dat je aan de slag kunt als spiritueel adviseur bij Astrotv zonder serieuze screening. (..) Ging dat bij u ook zo makkelijk?’ aan een SBS-consulente. Buizer: ”Dat is vreemd, aangezien wij bij RTL hebben geïnfiltreerd en niet bij SBS.”

Ook het AD draagt bij aan de verwarring. Buizer: ”In een artikel van die krant op 2 september staat dat het medium Ramona infiltreerde bij RTL. Meteen hierna staat de zinsnede: ‘Achter de schermen hoorde ze van mediums dat ze van hun werkgever soms het advies krijgen om maar wat te verzinnen.’ Deze uitspraak is gedaan door iemand die werkt voor SBS. Nu wordt de indruk gewekt dat het een medium van RTL is. Ik vind dat deze bronvermelding erbij had moeten staan.”

Hoewel Buizer haar eigen onderzoekje nog niet heeft afgerond, is het haar wel duidelijk dat veel media met de berichtgeving over de Astroprogramma’s de mist in zijn gegaan. “Omdat ik aan de uitzending heb meegewerkt, valt het mij natuurlijk meer op dan een gewone lezer of kijker. Maar er zijn wel grove fouten gemaakt.”

Bronnen
De Volkskrant, Astro-tv van de buis na infiltratie TROS, 2 september 2008.
Radar, uitzending maandag 1 september 2008.
http://www.eenvandaag.nl/index.php?
Rosalie Buizer.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s