Hoe mis is het met onze jeugd?

Door Janneke Boluijt

Dagblad van het Noorden sprak op 10 september in een artikel van ‘een duizelingwekkend aantal jongeren met ernstige problemen’. Naar schatting lopen er honderdduizenden jongeren rond die kampen met psychische klachten, mishandeling en te lage scholing, zo staat in de eerste alinea.

De kop Het is mis met de jeugd wekt nieuwsgierigheid. Ook de citaten van Hans Kamps, voorzitter van de MOGroep (brancheorganisatie voor jeugdzorg), maken de lezer bezorgd. Er staat alleen nergens waaruit blijkt dat het zo misgaat met onze jongeren. 

Na een kort telefoontje naar de MOGroep blijkt de kop een citaat te zijn van Hans Kamps. De brancheorganisatie heeft wel degelijk overzicht over de cijfers ‘probleemjongeren’  per deelgroep, maar roept de SER op tot een grootschalig onderzoek naar alle probleemjongeren, dit vanwege de schatting van Kamps in de eerste alinea. Dit staat niet in het artikel.

De laatste alinea van het krantenartikel gaat plotseling alleen nog over het stijgende aantal jongeren met een WAJONG-uitkering; een ander recent onderzoek van de SER en aanleiding voor het artikel. De citaten van Hans Kamps werden als groter nieuws gezien en daarom ook in het stuk verwerkt.

Die redenering is misschien logisch, want dit levert snel een eigen nieuwsstukje op. Maar de lezer blijft ernstig in het ongewisse van wat nu de feiten zijn. Misschien of waarschijnlijk heeft Kamps wel gelijk. Maar waar baseert hij zich op? Zijn er andere bronnen die zijn noodkreet ondersteunen?

En als dat zo is, waarom krijgt de lezer van het DvhN daarvan niets te zien? De krant plaatst de kop als een feit, terwijl het feitelijk slechts gaat om de mening van één persoon. Ze had dus op zijn minst tussen aanhalingstekens moeten staan.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s