Dikkerds moeten afvallen of wegwezen

Door Sylvia de Rijke

Afvallen of wegwezen. Zo luidde de kop van een artikel dat vrijdag 12 september in De Pers verscheen. Volgens het stuk zou de werkvloer bezwijken aan overgewicht. Dikke werknemers zijn te duur en bedrijven willen dat ze afvallen. Zo niet, wegwezen dan! De bron voor het artikel, een zegsman van TNO, is nogal ontevreden over het stuk.

Het idee voor het artikel ontstond toen schrijfster Sylvia Marmelstein op een bericht stuitte in een Engels dagblad.

Daar las ze dat WeightWatchers contracten afsluit met bedrijven om Britse werknemers op gewicht te krijgen. Op de redactie van De Pers ontstond de vraag of dit in Nederland ook gebeurt. Marmelstein zocht contact met onderzoeksbedrijf TNO voor actuele gegevens. Uiteindelijk sprak zij met onderzoeker Vincent Hildebrandt voor haar artikel.

Het uiteindelijke artikel suggereert dat TNO signaleerde dat bedrijven genoeg hebben van dikke werknemers. Dat blijkt – zo stelt Hildebrandt – niet uit onderzoeken van TNO. De Nederlandse onderzoekers namen waar dat het verbeteren van de conditie en het verminderen van ziekteverzuim en bijbehorende kosten, de belangrijkste redenen zijn om bewegingsactiviteiten te ontplooien. Meer niet.

Onderzoeker Hildebrandt is dan ook verbaasd over het feit dat dit in de krant is geplaatst. “Ik heb het artikel vooraf nog ingezien en toen stond dat er ook helemaal niet in. Ik heb niet gezegd dat bedrijven dikkerds de laan uit willen sturen.”
Hildebrandt heeft het er wel over gehad dat steeds meer bazen het overgewicht op het werk aanpakken. Volgens hem een totaal ander gegeven dan wat er gepubliceerd is en tegen de gemaakte afspraken in.

Die afspraken met de journalist laat Hildebrandt zien door de mailwisseling die hij met de auteur had aan FHJ Factcheck te sturen. Inderdaad is er in het eerste aan TNO gemailde artikel geen sprake van het feit dat werknemers dikke werknemers de laan uit willen sturen. Wellicht is een eindredacteur nog eens ‘door het stuk gegaan’.

De overige citaten in het artikel zijn volgens de TNO-man wel correct, maar ook in de kop ging het lelijk mis. “Ik heb begrepen dat een andere redacteur daarvoor verantwoordelijk is, maar in dit geval dekt de kop (‘Afvallen of wegwezen’) de inhoud van het artikel geenszins.”

Van auteur Marmelstein ontving FHJ Factcheck nog geen reactie.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Dikkerds moeten afvallen of wegwezen

  1. Pingback: Factchecken « Afstudeer Blog!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s