Alle Nederlanders, of een bepaalde groep?

Door Coen Hagenaars

‘Nederlanders letten meer op portemonnee’, meldt Metro op 16 september in een klein berichtje op pagina 3. Daarin lezen we dat ‘17% van de Nederlanders overweegt te emigreren als de prijsstijgingen blijven toenemen’. Zo veel? 

Het actualiteitenprogramma Netwerk had onderzoeksbureau Motivaction opdracht voor het onderzoek gegeven. Voor deze ‘Maatschappelijke Barometer’ stelde Motivaction een panel van 1232 mensen samen, via haar website www.stempunt.nu.

Uit de enquete kwam naar voren dat Nederlanders meer de hand op de knip gaan houden. Sterker nog, de prijsstijgingen moeten niet veel langer doorgaan, want 17% van de bevolking overweegt dan te emigreren. Hoe de vragen exact zijn gesteld, weten we niet. Van Motivaction mogen we de vragenlijst niet inzien.

Wel kunnen we het onderzoeksverslag bekijken. Daarin komen we op pagina 8 twee belangrijke zinnen tegen. ‘De resultaten zijn niet representatief voor de totale Nederlandse bevolking omdat mensen boven de 65 jaar niet zijn opgenomen. De resultaten zijn dus alleen generaliseerbaar naar de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 65 jaar.’

Metro brengt deze nuance niet aan.  De krant schrijft  over ‘Nederlanders’ in de zin van ‘alle Nederlanders’. Zo kom je tot een stevig cijfer, dat in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk lager ligt. Want hoeveel mensen van boven de 65 overwegen nog in het buitenland een nieuw leven op te bouwen?

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Alle Nederlanders, of een bepaalde groep?

  1. miesjhel

    Mensen boven de 65 jaar zouden ook meer kunnen emigreren. Naar de zon toe verhuizen enzo… Als je iets aan peilingen in nederlandse media wil doen pak dan aan dat ze alleen percentages melden of zetels en niet de meetfout. Als een kleine partij 6 zetels haalt en de meetfout is plus of min 4 zetels zegt die 6 ons niet zo veel…

  2. miesjhel

    wel een goed initiatief deze blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s