Fietsen & Cijfers


Door Janneke Boluijt

 

Basisscholieren zijn slecht op de hoogte van verkeersregels. Aan dit onderwerp besteedde Netwerk op woensdag 17 september een deel van zijn uitzending. Hoe slecht kunnen onze kinderen eigenlijk fietsen, en waar blijkt dat dan uit? 

 

Het gaat om ‘een deel van de kinderen van het basisonderwijs’. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland. Deze organisatie heeft voor het tweede jaar op rij onderzoek gedaan. Een dag na de uitzending van Netwerk begon VVN met haar campagne ‘Op Voeten en Fietsen Naar School‘. Ook diverse andere media besteedden er aandacht aan.

 

Van 1300 basisscholen zegt 16,9 procent: een deel van onze kinderen kan slecht tot helemaal niet fietsen. ,,Dat is het resultaat waar de berichtgeving op is gebaseerd”, zegt Simone Berkhout, persvoorlichter van VVN.

 

Kunnen we dat onderzoek misschien inzien? Nee, dat mag niet, zegt Berkhout. Het rapport is voor intern gebruik en niet bestemd voor de pers. Vreemd? Journalisten krijgen wel antwoord op alle vragen die zij stellen, zegt ze. Maar hoe kunnen we checken of haar antwoorden kloppen als we het onderzoek zelf niet onder ogen krijgen?

 

Berkhout heeft veel pers aan de lijn gehad, zegt ze. ,,Maar er was maar één journalist die graag het onderzoek toegestuurd wilde krijgen, dat was er een uit Goes.”

 

Redacteur Patrick Smit van Netwerk heeft het onderzoek wel ontvangen, zegt hij. Voorlichtster Berkhout: ,,Met Netwerk heb ik de cijfers uitgebreid doorgenomen.”

 

Waar baseert VVN het op dat die 16,9 procent nu ‘nieuws’ is? ,,Omdat we dit onderzoek vorig jaar ook hebben gehouden, en het aantal toen aanzienlijk minder was. Nu gaven veel meer scholen aan dat het verkeersexamen slecht is gemaakt: slechter dan vorig jaar”, aldus Berkhout.

 

Dat het examen slechter is gemaakt dan in 2007, zou blijken uit het percentage fouten dat bij vijf onderdelen steeg. Zo stak in 2007 15,5 procent van de kinderen geen hand uit, in 2008 was dat 22,1 procent. Wie die fouten maakt, zakt niet automatisch voor het examen. ,,Daarom zeggen slagingspercentages op zichzelf niet zoveel.”

 

Waarom staan in het persbericht geen exacte cijfers: hoeveel scholieren zijn levensgevaarlijk bezig op de fiets? Want ‘een deel’ kan gaan om driekwart, maar ook slechts 1 procent van alle leerlingen. Berkhout: ,,Die precieze cijfers zijn moeilijk te meten. Wij hebben daar ook geen onderzoek naar gedaan, omdat dat voor ons helemaal niet van belang is. Als Veilig Verkeer Nederland merkt dat ‘een deel’ van de basisscholieren niet kan fietsen, is dat voor ons al genoeg informatie.”

 

Redacteur Patrick Smit beaamt dat: ,,Persoonlijk zou ik verwachten dat alle kinderen kunnen fietsen, dus als 16,9 procent van de basisscholen aangeeft dat er kinderen zijn die slecht tot helemaal niet kunnen fietsen, dan vind ik dat een vrij groot percentage en dus nieuws.”

 

Of nu sprake is van een groot, klein of groeiend probleem hebben we niet kunnen achterhalen. Wat we wel zeker weten: VVN heeft ruimschoots aandacht gescoord voor zijn nieuwste campagne. En dat met een onderzoek dat (bijna) geen enkele journalist heeft ingezien.  

 

Bronnen: Netwerk, uitzending 17 september 2008

                Simone Berkhout, persvoorlichter Veilig Verkeer Nederland

                Patrick Smit, redacteur Netwerk

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Fietsen & Cijfers

  1. Esther

    Het is toch verdorie te gek voor woorden dat ik als leerkracht verantwoordelijk ben voor het al dan niet kunnen fietsen van leerlingen!
    We beginnen met verkeersles in groep 5, en nemen een theoretisch- en praktijkexamen af aan het einde van groep 7.
    Meer kunnen we toch echt niet doen.
    Ouders moeten met hun kinderen fietsen. Iedere dag. Niet eenmaal in de maand richting trendy grand café op zondag.

  2. Pingback: Ga toch fietsen… « Nine2Five

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s