Automobilist als aangeschoten wild?

Door Harry Weerts

Het Algemeen Dagblad van 21 oktober berichtte over automobilisten die ‘vaak radeloos’ zijn na botsingen met wild. Als bron voor dit artikel wordt de stichting Groennetwerk opgegeven. Volgens het bericht zijn er op de Veluwe jaarlijks honderden aanrijdingen met wilde dieren. Vaak rijden automobilisten in dat geval door. Maar een aantal zaken is niet duidelijk. En wanneer is iets ‘vaak’?

Het artikel meldt niet hoe de stichting Groennetwerk aan de informatie komt. Volgens faunabeheerder Henne de Ruiter registreert deze stichting sinds pakweg twee jaar de aanrijdingen met wild in enkele Gelderse regio’s. Daardoor is niet na te gaan of er in die gebieden meer aanrijdingen zijn dan vroeger of juist minder. De gegevens daarvan ontbreken.

De Ruiter spreekt in het artikel van ‘extra veel aanrijdingen in de laatste twee jaar’, wat zou worden veroorzaakt door een overschot aan wilde zwijnen. Maar waar blijkt uit dat er meer aanrijdingen zijn dan de jaren daarvoor. Toen werd er immers niet geteld? En hoe wordt het verband met de wilde zwijnen gelegd?

Moeilijk om te checken
Het is strafbaar om na een aanrijding met wild door te rijden en ook om een aangereden dier mee te nemen. Maar het is moeilijk om te checken hoe vaak dat gebeurt. De voertuigen of de dieren zijn in dat geval al weg. Ook blijkt nergens uit of die handelingen uit radeloosheid voortkomen. Misschien willen de chauffeurs een straf ontlopen of zijn de automobilisten in het geval van doorrijden onverschillig. Het artikel beweert dat automobilisten vaak niet weten dat doorrijden of aangereden dieren meenemen strafbaar is. Maar hoe is dat vast te stellen als er niet gesproken wordt met die personen?

De betrokken journalist van het Algemeen Dagblad, Caspar Naber, deelt de mening dat de bron vaag was en veel informatie zwak onderbouwd. Maar door ‘redactionele druk’ werd het artikel toch maar geschreven. Door inkortingen van de centrale redactie werd de tekst zo mogelijk nog onduidelijker. Het gevolg is een stuk met twijfelachtige conclusies en beweringen die moeilijk te staven zijn.

Bronnen:
Algemeen Dagblad van 20 oktober
Caspar Naber, Stichting Groennetwerk. Namens deze: Henne de Ruiter.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s