Kinderkiller blijkt cijfermisser

Door Tom Kooken

‘Kinderkiller rukt op’. De openingskop van de Sp!ts-voorpagina van dinsdag 21 oktober liet niets aan de verbeelding over. In het artikel beweert de krant dat er in Nederland steeds meer kinderen worden vermoord door hun (pleeg-, stief-) ouders. Maar op basis van CBS-cijfers blijkt de zaak helemaal niet zo verontrustend te zijn als het bericht – en zeker de kop – suggereert.


In het artikel in Sp!ts wordt het jaar 2000, waarin vier moorden door (pleeg-, stief-) ouders werden gepleegd, als beginpunt genomen. Omdat er in de periode 2003 – 2007 (zie tabel) aanzienlijk meer moorden werden gepleegd, wordt vervolgens geconcludeerd dat het aantal flink stijgt. In vergelijking met het jaar 2000, waarin ‘slechts’ vier moorden plaatsvonden, lijkt die conclusie juist. Maar als de FHJ factcheckers de cijfers van andere jaren er bij pakken, ontstaat een ander beeld.

Geen gemiddeld jaar
Dan blijkt dat er in 1996 elf kinderen werden vermoord door hun ouders. Ook in de andere jaren vóór en na 2000 zijn de aantallen hoger dan vier. In de grafiek is te zien dat het jaar 2000 (samen met 1999) een opmerkelijk laag aantal moorden kent. Het jaar 2000 is dus geen gemiddeld jaar. In het artikel in Sp!ts wordt daarom onterecht geconcludeerd dat het aantal moorden flink stijgt. Kijkend naar het totaalbeeld kan de lezer hooguit concluderen dat er de laatste jaren sprake is van een lichte stijging.


Bron: CBS

Eens met de kritiek
De schrijver van het artikel, Joris Polman, is het gedeeltelijk eens met de kritiek. Volgens hem heeft Sp!ts de gegevens opgevraagd voor de periode 2000 – 2007, omdat dat een gemakkelijk te hanteren periode is. Er is dus geen kennis genomen van eventuele cijfers van voorgaande jaren. Na het horen van de complete cijfers erkent Polman dat de berichtgeving en vooral de kop genuanceerder had moeten zijn: “De kop, die ik overigens niet zelf gemaakt heb, is nogal buiten proporties. De kop suggereert dat er een of andere mafketel is losgebroken, dus dat hebben wij als redactie niet goed gedaan. Er had meer nuance aangebracht moeten worden.”

Ook volgens het CBS was de berichtgeving nogal ongenuanceerd. “Het onderwerp wordt nogal spectaculair gebracht, terwijl er slechts sprake is van een lichte stijging. ‘Kinderkiller’ is bovendien een erg vreemde woordkeuze”, aldus woordvoerder Chantal Melser van het CBS.

Uiteindelijk blijkt dus dat het aantal moorden op kinderen door (pleeg-, stief-) ouders niet zo verontrustend toeneemt als het artikel in Sp!ts doet vermoeden. Er is sprake van een lichte stijging. Dat had met de volledige cijfers eenvoudig geconcludeerd kunnen worden.

Bronnen:
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Chantal Melser.
Sp!ts, Joris Polman.

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

6 Reacties op “Kinderkiller blijkt cijfermisser

 1. Hallo, oud-sportcoördinator Tom!,
  Dit artikel viel mij ook op door de rare cijfers! Top dat jullie er nog verder naar hebben gekeken!

 2. Dag Tom,

  Leuke site en aardig stukje. Maar als je dan toch de journalistieke scherprechter wil spelen, kun je ook zeggen dat jouw kop niet klopt. Er is wel degelijk sprake van een toename, zoals ook het CBS desgevraagd nog eens bevestigt. ‘Cijfermisser’ is in dit verband net zo misleidend als ‘Kinderkiller’.

  Bovendien – ook als je naar jouw eigen grafic kijkt, zie je dat de lichtblauwe categorie (moorden door ouders etc) wel degelijk een stijgende lijn vertoond.

  Neemt niet weg dat jullie een leuke site maken die ik toevoeg aan mijn favorieten.

  Succes!

  Joris Polman (Sp!ts)

 3. Pingback: Factcheck 2.0 « Tom studeert af

 4. Pingback: Diversiteit qua genres, producten en doelgroepen « Tom studeert af

 5. Pingback: Diepgang en complexiteit « Tom studeert af

 6. Pingback: Fact-checkers lopen achter de feiten aan « De nieuwe reporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s