Kevin en Sanne of toch Thomas en Sanne?

Door Bart Gotink

Kevin en Sanne zijn de populairste kindernamen van de afgelopen twintig jaar, zo kopte De Telegraaf donderdag. Nee, Thomas en Sanne zijn de populairste namen voor onze baby’s, zo meldde persbureau Novum woensdag. Wie heeft er gelijk?

Novum, zo luidt het korte antwoord. Novum beroept zich op gegevens van De Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze instantie krijgt als enige de namen binnen van De Gemeentelijke Basisadministratie, waarin alle inwoners van Nederland zijn opgenomen. De SVB krijgt alle kindernamen omdat deze organisatie die gegevens nodig heeft voor het uitkeren van de kinderbijslag. “Wij zijn daarom de enige authentieke bron als het gaat om de kindernamen”, stelt een voorlichter van de SVB.

Stamboom-site
De Telegraaf heeft haar gegevens van de website www.familieband.nl. Op deze website kunnen mensen hun familierelaties vastleggen en daarmee hun stamboom uitzetten. Daarmee heeft de website gegevens van voor- en achternamen die ver teruggaan. De beheerder van de site stuurde woensdag een persbericht rond met daarin Kevin en Sanne als de populairste kindernamen. Hij beriep zich daarbij op het eigen bestand, bestaande uit ongeveer 300.000 namen. Dat zijn er misschien veel, het zijn ze alleen niet allemaal, zoals De Sociale Verzekeringsbank wel heeft. En dus valt uit het onderzoek van Familieband.nl weinig conclusies te trekken.

De journaliste van De Telegraaf wil ondanks herhaaldelijk aandringen haar naam niet kwijt aan de FHJ Factcheckers. Ze is niet de enige journalist die aan het bericht werkte en wil bovendien ‘haar naam niet overal op internet tegenkomen’. Wel laat ze weten dat het ging om een klein en ludiek berichtje. Mede daarom nam ze niet de moeite het ‘tot in detail’ uit te zoeken. Voor het bericht zocht ze nog meerdere websites af, waar lijstjes met vergelijkbare namen voorkwamen. Mede daarom leek de bron familieband.nl haar betrouwbaar.

Bronnen:
Babynamen van de afgelopen twintig jaar, gegevens verstrekt door De Sociale Verzekeringsbank.
De Telegraaf, 23 oktober 2008 (blz. 3: ‘Kevin en Sanne populairste namen van laatste 20 jaar’)
Michiel Tielemans, projectmanager familieband.nl
Journaliste Telegraaf
Persbureau Novum (oa: http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contentid=208553)

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Kevin en Sanne of toch Thomas en Sanne?

  1. Everyone loves it when people get together and share ideas.

    Great website, continue the good work!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s