Over daders, pyromanen en brandstichters

Door Martin Milicevic

Spits meldde op maandag 20 oktober dat Alkmaar geteisterd wordt door pyromanen. De kop deed vermoeden dat de daders al gepakt zouden zijn. Niets is minder waar.

In het artikel wordt geen woord geschreven over de mogelijke daders. Let op: daders. Volgens de kop werd de brand gesticht door meerdere personen. Ook suggereert de kop dat het om pyromanen zou gaan.

Het zou zomaar kunnen dat de branden aangestoken zijn door pyromanen. Maar zolang de dader(s) niet opgepakt is (zijn), kan er geen sprake zijn van pyromanie, vindt Rob van den Bosch, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. “Een pyromaan heeft de drang om vuurtjes te steken en geniet daar ook van. Het is geen rare gedachte om ervan uit te gaan dat het om een pyromaan gaat als er in een gemeente veel branden worden gesticht. Maar zekerheid is er pas als de dader onderzocht is.”

Immers: er zouden best andere motieven denkbaar kunnen zijn voor een serie branden. Zoals wraak. In dat geval is de dader geen pyromaan.

Via LexisNexis keek FHJ Factcheck of er de afgelopen week meerdere kranten (AD, Volkskrant, Parool, NRC en het Financieel Dagblad) waren met een dergelijke kop. De zoektermen ‘pyromaan’ en ‘Alkmaar’ leverden geen hits op. Alles wijst er dus op dat de koppenmaker van Spits het verschil tussen brandstichter en pyromaan niet machtig was. En dat het overgrote deel van de Nederlandse media dat verschil wel kent.

Bronnen:
Sp!ts, maandag 20 oktober: ‘Alkmaar geteisterd door pyromanen’
Rob van den Bosch, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit van Groningen.
LexisNexis.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s