Dubieuze webpeiling meet hardleerse spaarders

Door Tom Kooken

De Telgraaf meldde vorige week dinsdag, 21 oktober, dat veel Nederlandse spaarders hardleers zijn omdat ze ondanks de wanhoop en verliezen van het Icesave-debacle nog steeds kiezen voor aanbiedingen van banken met de allerhoogste rentes. Het bericht is gebaseerd op een poll van de website wijzersparen.nl. Hoe betrouwbaar is die peiling eigenlijk?


Op de poll met de vraag ‘waar ga je heen met je spaargeld na het Icesave debacle?’ stemden 126 van de in totaal 369 stemmers op het antwoord ‘NIBC voor (momenteel) de hoogste rente’. Op basis van die cijfers concludeerde De Telegraaf dat ‘veel Nederlandse spaarders’ hardleers zijn.

Het is echter nogal twijfelachtig of dat lage aantal stemmers representatief is voor het totale aantal spaarders in Nederlands, want dat zijn er heel veel meer. Bovendien staat de poll op een website die hoogstwaarschijnlijk vooral bezocht wordt door mensen die op zoek zijn naar de hoogste rente. Wijzersparen.nl is immers een zogenoemde ‘rentevergelijker`. Bezoekers kunnen er opzoeken welke bank de hoogste rente biedt. Niet vreemd dat die website vooral bezocht wordt door mensen …. die op zoek zijn naar de hoogste interest en dat klaarblijkelijk erg belangrijk vinden. Daardoor ontstaat een vertekend beeld, omdat niet alle Nederlandse spaarders op zoek zijn naar de hoogste rente. De stemmers op de poll vertegenwoordigen dus niet ‘veel Nederlandse spaarders’.

‘Een onschuldig bericht’
De schrijver van het artikel, Edwin van der Schoot, is het gedeeltelijk met de kritiek eens. “In plaats van ‘veel Nederlanders’ was ‘één op de drie Nederlanders’ misschien beter geweest. Het klopt ook dat de poll op een website staat waar waarschijnlijk vooral mensen komen die op zoek zijn naar de hoogste rente. Het had inderdaad iets zorgvuldiger gemoeten, maar het is verder een onschuldig bericht”, aldus Van der Schoot.

Duidelijk is dat het niet juist was om uit deze kleinschalige poll, die op een website stond voor een specifieke doelgroep, te gebruiken om te concluderen dat veel Nederlandse spaarders nog steeds kiezen voor de risicovolle aanbiedingen van banken met de hoogste rentes. Voor een goed en objectief beeld had meer onderzoek gepleegd moeten worden.

Bovendien is het de FHJ Factcheckers gebleken dat de polls van wijzersparen.nl om nog andere redenen niet betrouwbaar zijn. De peilingen lopen over enkele dagen. Bezoekers kunnen iedere dag opnieuw hun stem uitbrengen, zo bleek de afgelopen dagen.

Bronnen:
De Telegraaf, 21 oktober, “Spaarders hardleers”
Wijzersparen.nl
Edwin van der Schoot (De Telegraaf)

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Dubieuze webpeiling meet hardleerse spaarders

  1. Pingback: Factcheck 2.0 « Tom studeert af

  2. Pingback: Diversiteit qua genres, producten en doelgroepen « Tom studeert af

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s