Stoppende makelaars: feitelijk juist

Door Tom Kooken

Met het bericht over makelaars die stoppen wegens de kredietcrisis, op de voorpagina van Metro op vrijdag 24 oktober, lijkt in eerste instantie niets mis. Het vervolg op pagina twee lijkt echter tegenstrijdig. De directeur van de Landelijke Makelaars Vereniging, Ed van de Bijl, spreekt op de voorpagina van een ‘echt zorgelijke situatie’ voor makelaars. Het vervolg van het bericht op pagina twee geeft een ander beeld. Daar staat dat het, volgens diezelfde Van de Bijl, om een korte termijn probleem gaat waarvan de oplossing nabij is…

Omdat het stukje op pagina twee eindigt met het citaat: “wij verwachten een grote bulk aan huizenaankopen aan het einde van het eerste kwartaal van 2009. Dan trekt de markt dus weer aan”, lijkt het dat de problemen begin 2009 voorbij zijn. Navraag leert dat de zaken iets anders liggen. Volgens Van de Bijl gaat de huizenmarkt begin 2009 weer aantrekken, maar de inkomsten voor makelaars zullen door concurrentie nauwelijks stijgen. De conclusie is dat de huizenmarkt wel weer aantrekt, maar dat de inkomsten voor makelaars juist niet aantrekken.

Op de voorpagina wordt ook gemeld dat er volgens de Landelijke Makelaars Vereniging al 25 van de 450 aangesloten makelaars zijn gestopt. Maar sinds wanneer hebben die 25 makelaars het bijltje erbij neergegooid? Sinds de kredietcrisis (die volgens sommigen al anderhalf jaar duurt en volgens anderen pas drie maanden) of alleen in dit jaar? Volgens het LMV zijn de cijfers gebaseerd op het jaar 2008. Dat had vermeld moeten worden. Want of er 25 makelaars stoppen binnen drie of binnen tien maanden, dat is een wezenlijk verschil.

Zwart-wit beeld
De schrijfster van het bericht, Laura Romanillos, vindt dat het artikel duidelijker had gekund, hoewel er geen onjuistheden in staan. “Bij de cijfers over het aantal gestopte makelaars had een tijdsbepaling moeten staan, dat is correcter. Ik kan me voorstellen het bericht een wat zwart-wit beeld schetst van de situatie, maar we hebben simpelweg niet de ruimte om verder op het onderwerp in te gaan.”

Er staan dus geen onjuistheden in het bericht. Maar door de onduidelijke weergave kunnen lezers wel in de knoop raken met die feiten. Daardoor kan een verkeerd beeld ontstaan.

Bronnen:
Metro, 24 oktober, ‘Makelaars stoppen wegens kredietcrisis’
Ed van de Bijl, directeur Landelijke Makelaars Vereniging (LMV)

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Stoppende makelaars: feitelijk juist

  1. Tom,
    mijn complimenten voor deze journalistieke aanpak. Te vaak heb ik een interview met een journalist en lees ik de volgende dag iets waar ik mijzelf totaal niet in herken. Bij het stuk in Metro was dat overigens niet het geval. Met name bij de grotere dagbladen geldt nog altijd “goed nieuws is geen nieuws” en in de drang om koppen te scoren wordt vaak één onderdeel uitgelicht, opgeblazen en uit z’n verband gerukt. Maar ja, dat is wat wakker Nederland wil lezen. Drang om te scoren en de honger naar oplages gaat vaak ten koste van journalistieke zorgvuldigheid.
    Succes,
    Ed van de Bijl, directeur LMV

  2. Pingback: Factcheck 2.0 « Tom studeert af

  3. Pingback: Diversiteit qua genres, producten en doelgroepen « Tom studeert af

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s