Stroomstoring maakt nog geen kinderen

Door Bart Gotink

De langdurige stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard in december 2007 zorgde voor een ware babyboom, volgens BNR Nieuwsradio, het NOS Journaal en tal van andere media. Vooral in Maasdriel zou men zich in de donkere nachten maar moeilijk hebben weten in te houden. Er werden maar liefst 44 procent meer baby’s geboren, aldus BNR. Is er echt sprake van een geboorte-explosie?

Allereerst de cijfers van BNR. In Maasdriel werden in september 2008 26 kinderen geboren. In september 2007 zagen binnen de gemeentegrenzen 18 kinderen het levenslicht. Dit is inderdaad een stijging van 44 procent. Maar of 26 kinderen in een willekeurige maand bijzonder is?

In 2007 werden er in Maasdriel gemiddeld per maand 20,16 kinderen geboren. In dat jaar waren er drie maanden waarop 26 of meer kinderen ter wereld kwamen, te weten maart (26), juli (27) en oktober (28). In die zin is een geboorteaantal van 26 misschien iets bovengemiddeld, maar zeker niet uitzonderlijk. Van een geboortegolf is dan ook geen sprake.

In omliggende gemeenten, waar de stroomstoring toesloeg, is al helemaal geen sprake van een ‘geboortegolf’. De gemeente Zaltbommel heeft zelfs te maken met een forse daling in het aantal geboorten van 35 in 2007 naar 24 in 2008. In Lingewaal steeg het aantal kinderen van 16 naar 17 en in Neerijnen daalde het van 5 naar 3. Daarmee komt het totaal aantal geboren kinderen in het gebied van de storing uit op een kleine daling, van 70 in september 2008 tot 74 in september 2007.

“Het gaat ook om de beleving”
Journalist Harmen van der Veen van BNR laat aan FHJ Factcheck weten: “We hebben de cijfers vergeleken met vorig jaar en daarbij was inderdaad een sprong te zien. Verder heb ik mijn verhaal gebaseerd op verhalen in de kraamverzorging, die ook van een toename spraken. Zo waren de meeste kraamverzorgers in de regio aan het werk in de Bommelerwaard en dan vooral Maasdriel. Naar cijfers over heel 2007 in Maasdriel is niet gekeken, wel naar cijfers buiten het storingsgebied. En daar was eerder sprake van een afname dan een toename.”

“Qua nuance kan je natuurlijk vele kanten op met dit verhaal. Zo zou je voor de exacte peildata ook de laatste week van augustus mee kunnen pakken. Bij het soort reportages dat ik maak gaat het ook om de beleving. En de impact in het dorp was behoorlijk. Overal stonden borden in de tuin met de babynamen, blijkbaar een traditie in Gelderland. De kraamverzorgers vertelden dat ze het erg druk hadden. Dat zijn ook factoren die bepalen of het een verhaal waard is.”

Over deze kwestie verstuurde BNR ook een persbericht. Van der Veen: “We hebben zelf de cijfers onderzocht en ik heb het voorgelegd aan collega’s. Het verhaal wordt redactiebreed gedragen.”

Maar kun je dan spreken van een geboortegolf? Van der Veen: “Kijk, in absolute aantallen gaat het natuurlijk sowieso om niks. Dan gaat het maar om acht extra baby’s. Maar in het dorpje is de impact behoorlijk.”

Geboorten in het ‘stroomstoringsgebied’ in de maand september:

Zaltbommel (26160 inwoners): In september 2008 24 geboorten. Dat waren er een jaar daarvoor 35.
Maasdriel (23934): In september 2008 26 geboorten. Dat waren er een jaar daarvoor 18.
Lingewaal (10941): In september 2008 17 baby’s, het jaar ervoor waren het er 16.
Neerijnen (11823): 3 geboorten in 2008 tegen 5 in september 2007.
De gemeente Geldermalsen heeft geen gegevens (slechts een deel van de gemeente werd getroffen door de stroomstoring.)
In het hele gebied liep het aantal geboorten terug van 74 in september 2007 naar 70 in dezelfde maand van dit jaar.

De gegevens zijn op basis van aangiftes bij de gemeenten. Kinderen die buiten de gemeenten, in bijvoorbeeld een ziekenhuis, worden geboren tellen hier dus niet bij mee. Geen van bovenstaande plaatsen heeft een ziekenhuis in zijn gemeente. Het inwoneraantal is gemeten op 31 juni 2008

Bronnen:
Burgerzaken van de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel, Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen (oa. Geboorten en inwonersaantallen)
BNR Nieuwsradio
Harmen van der Veen, journalist BNR Nieuwsradio

Advertenties

9 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

9 Reacties op “Stroomstoring maakt nog geen kinderen

 1. jan

  Rare redenatie van BNR! Waar blijven we als we feiten gaan presenteren op basis van een beleving……

 2. de stroomstoring zorgt vooral voor een nieuwsboom

 3. Jaap

  Je zou toch zeggen dat ze juist bij BNR wel verstand zouden hebben van cijfers en trends…

 4. Pingback: Kritische nood » Geboortegolf door Apache, of toch niet?

 5. Pingback: Geboortegolf is onzingolf « Toekomst van de Journalistiek

 6. Pingback: Baby’s maken in het donker « Een middag in de wasmand van Bregje

 7. Pingback: ‘Wishful news reporting’: geboortegolf na orkaan Sandy | Toekomst van de Journalistiek

 8. Pingback: De zes vingers van Ochoa en zeven andere sterke WK-verhalen | De Gestolen GrootmoederDe Gestolen Grootmoeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s