Goed nieuws is geen nieuws

Door Tom Kooken

Het AD Groene Hart publiceerde op maandag 20 oktober in de editie Alphen een bericht over het toenemende geweld tegen agenten. De politie Hollands Midden maakte de cijfers bekend tijdens een persgesprek. Het geweld tegen (semi-) ambtenaren in het district Rijn- en Veenstreek bleek flink toe te nemen. Maar hoe zat het in de drie andere districten en de regio Hollands Midden?

 

Uit cijfers van de politie Hollands Midden blijkt dat het geweld tegen (semi-)ambtenaren in 2008 in het district Leiden Voorschoten met zo’n 29% zal afnemen. Voor het district Gouwe IJssel wordt een afname van ongeveer 31% verwacht. In het district Duin- en Bollenstreek neemt het geweld met 17 % toe. Samen met de cijfers van het eerder genoemde district Rijn- en Veenstreek betekent dit voor de hele politieregio Hollands Midden een afname van het geweld tegen (semi-) ambtenaren met zo’n 14%. Dat is echter nergens te lezen.

Benno Kooij van de politie Hollands Midden vindt het jammer dat de pers zich focust op het negatieve. “Als het geweld ergens toeneemt, wordt dat in de pers direct uitvergroot met een dikke vette kop erboven. De positieve kant wordt niet belicht en dat is jammer.”

Volgens Marco Gerling, schrijver van het bericht in het AD, ligt het voor een deel aan de politie zelf. “In een persgesprek maakte de politie duidelijk dat ze zich zorgen maken over de toename van het geweld tegen agenten. Daar hadden ze cijfers van en op basis daarvan heb ik het bericht geschreven. Dat bericht stond overigens in de editie ‘Alphen’, waar het geweld wel toeneemt.”

Met het bericht in de editie ‘Alphen’ is dus weinig mis. Wel had daarin gemeld kunnen worden dat het geweld tegen agenten in de totale politieregio Hollands Midden afneemt. We hebben in andere media  niets gevonden over de afname van geweld tegen agenten in Hollands Midden. Daarmee lijkt  een bekende opvatting bevestigd: goed nieuws is geen nieuws.

Bronnen:
Algemeen Dagblad, 20 oktober, ‘Agenten steeds vaker slachtoffer van geweld’
Benno Kooij (Politie Hollands Midden)
Marco Gerling (Algemeen Dagblad)

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Goed nieuws is geen nieuws

  1. Pingback: Factcheck 2.0 « Tom studeert af

  2. Pingback: Diversiteit qua genres, producten en doelgroepen « Tom studeert af

  3. Pingback: Reflecterend vermogen « Tom studeert af

  4. Pingback: Diepgang en complexiteit « Tom studeert af

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s