Verkeerd optellen met de dood tot gevolg

Door Bart Gotink

Jaarlijks vallen  tientallen doden door rekenfouten van verpleegkundigen, meldde NRC Handelsblad afgelopen maandag 27 oktober. Maar rapporten over rekenfouten van verpleegkundigen spreken met geen woord over de medische gevolgen van al dat verkeerd aftrekken en optellen. Hoeveel doden vallen er dan?

Het onderzoek waarnaar NRC Handelsblad verwijst, is uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Dit rapport over rekenfouten bij verpleegkundigen spreekt echter niet over medische gevolgen; het constateert slechts dat de rekenvaardigheid van verpleegkundigen omhoog kan.

Er zijn meer rapporten verschenen over rekenfouten van verpleegkundigen. Maar de vraag wat voor soort medische gevolgen dat dan heeft, wordt angstvallig vermeden. ‘Nee, daar wagen wij ons niet aan,’ laat een medewerker van Nursing.nl weten, een website die ook wel eens de rekenvaardigheid van verpleegkundigen heeft getest, en op internet zelfs een dossier bijhoudt over het onderwerp.

Wel is er nog het rapport over vermijdbare medische fouten, uitgevoerd door de Inspectie van de Gezondheidszorg in 2007 (dus niet 2006). Dit rapport spreekt wel degelijk over doden. Naar schatting zijn 1700 doden in de Nederlandse ziekenhuizen te voorkomen. 40 procent daarvan is veroorzaakt door de specialist zelf. Hoeveel van die 1700 doden het gevolg zijn van rekenfouten, meldt ook deze studie niet.

Frits Baltesen van NRC Handelsblad laat weten: ‘Dat is ook het rapport waarnaar ik verwijs. Kijk, al dit soort onderzoeken zijn gebaseerd op schattingen, omdat zulke gegevens moeilijk te achterhalen zijn. Concrete cijfers over vermijdbare doden zijn nergens honderd procent correct. Ook het exact aantal doden door rekenfouten is dus niet te bepalen. In het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt wel een aantal genoemd dat overlijdt door fouten bij medicatie. Daarbij staat dat een deel daarvan overlijdt door simpele toedieningfouten. Dat gaat om honderden doden, dus is tientallen doden geen rare schatting.’

Conclusie
Geen van de rapporten maakt direct verband tussen het aantal doden en de rekenfouten van verpleegkundigen. Tientallen doden is misschien ‘geen rare schatting’, feitelijk gezien is ze nergens op gebaseerd. Er is (nog) geen enkele studie bekend die bewijst dat rekenfouten leiden tot sterfgevallen. Elke schatting die je daarop dus loslaat, is nattevingerwerk.

Met dank aan Kees Hoogland (http://www.gecijferdheid.nl/) voor de tip.

Bronnen:
http://www.nursing.nl, dossier ‘rekenvaardigheid verpleegkundigen.
Samenvatting rapport Inspectie voor de Gezondheidszorg (PDF): http://orde.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_397_TICH_R192105458723079
Frits Baltesen, NRC Handelsblad

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Verkeerd optellen met de dood tot gevolg

  1. vesile

    omdat ik het niet kan optellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s