De Telegraaf liet context links liggen

Door Harry Weerts

Arme minister Vogelaar toch. Ze werd wederom gepasseerd, beweert De Telegraaf ten minste. ‘Bos zonder Vogelaar op integratiepad’, dit kopte de krant maandag 27 oktober op de voorpagina.

De minister van Financiën bracht die dag een werkbezoek aan Amsterdam, waar  hij sprak met moslimjongeren, een vertegenwoordiger  van de homobeweging en ambulancepersoneel. Vogelaar, de minister van Integratie, liet hij daarbij ‘compleet links liggen’.

Links laten liggen klinkt niet erg positief. Alsof het niet botert tussen de ministers.  Uit de laatste zin van het Telegraaf-artikel is echter op te maken dat Vogelaar die dag een ander programma had. Volgens de ambtelijke agenda van de integratie-minister klopt dit ook. Maar wat is dan het nieuws?

Paul Jansen, parlementair redacteur van De Telegraaf en auteur van het artikel, is van mening dat het al langere tijd niet klikt tussen Bos en Vogelaar. “Als insider vang je daar het nodige van op. De meeste kenners weten dat de samenwerking tussen deze ministers al een tijdje stroef verloopt. En daar hebben we al vaker over bericht. Andere media trouwens ook.”

Maar waarom licht dit artikel de veronderstelde moeizame communicatie niet nader toe? “Het oorspronkelijke stuk was zeker tweemaal zo lang en daar stond dat ook in. Maar als krant heb je maken met beperkte tekstlengte. De eindredactie heeft er veel in gesneden.”

Hierdoor is de uitdrukking ‘links laten liggen’ wel een beetje vreemd. Een onwetende lezer kan moeilijk inschatten in welke context dit past, als de achtergrond ontbreekt. Het duidt op een conflict of vertrouwensbreuk, maar het wordt niet nader toegelicht. Volgens Jansen is het echter opmerkelijk en nieuwswaardig dat Bos zich mengt in beleidszaken van een andere minister. “En dat terwijl de minister van dienst er niet bij is, opvallend.”

“Van opzet geen sprake”
De journalist vindt het opvallend, maar volgens persvoorlichtster Vera Hoogendoorn van het ministerie van VROM is het gebruikelijk dat Bos, vicepremier zijnde, diverse werkbezoeken brengt op verschillende beleidsterreinen. “Van opzet was geen sprake. Het is toeval dat hij die dag een bezoek in het kader van integratie bracht, terwijl mevrouw Vogelaar diezelfde dag andere verplichtingen had.”

De Telegraaf-journalist beweert dat de verhoudingen tussen Bos en Vogelaar niet best zijn. Hij zal zijn redenen hebben om dat te vinden. Maar toch zijn bewoordingen als ‘links laten liggen’ en ‘zijn eigen plan trekken’ op zijn minst opmerkelijk als de context ontbreekt. Als onwetende kun je niet inschatten of het een structureel probleem is of een op zichzelf staand incident. Dit schrijft Jansen toe aan de woordkeuze voor een breed publiek. “We moeten als landelijke krant taal gebruiken die voor iedereen begrijpelijk is.”

Het is vreemd dat termen worden gebruikt die een waardeoordeel bevatten, zonder dat daar bronnen bij worden gegeven. Zo lijkt het net op een commentaartekst, terwijl je mag verwachten dat commentaar en feiten worden gescheiden.

Bronnen
De Telegraaf (27 oktober)
Paul Jansen (parlementeir redacteur De Telegraaf) 
Vera Hoogendoorn (Ministerie van VROM)

Doorgevoerde correctie: In bovenstaand artikel stond per abuis dat woordvoerster Vera Hoogendoorn werkzaam is bij het ministerie van financiën. Dat moet zijn: het ministerie van VROM.
Voorts wees een Telegraaf-redacteur FHJ Factcheck erop dat het werkbezoek van Wouter Bos uiteindelijk helemaal geen doorgang vond wegens ziekte van de vice-premier. En dat Bos niet op pad zou gaan (nogmaals, het hele bezoek ging uiteindelijk niet door) als vice-premier maar als PvdA-kopstuk.
FHJ Factcheck daarover: dat het bezoek uiteindelijk niet doorging, is juist en had vermeld moeten worden. Dat doet echter niets af aan het Telegraaf-bericht. Dat Bos als PvdA-kopstuk op pad zou gaan, is wellicht ook de woordvoerster van het ministerie niet duidelijk geweest.  Goed dat het werk van de factcheckers wordt aangevuld door lezers. Factcheckers zijn immers niet onfeilbaar.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “De Telegraaf liet context links liggen

  1. Dit stukje is niet alleen een beetje achterhaald (in de Telegraaf van afgelopen zaterdag heeft de krant uitgebreid aangegeven hoe het volgens haar met ‘Ella de Zwijger’ gaat in Den Haag), maar het klopt ook nog eens niet. De Telegraaf had het niet kunnen weten, maar Wouter Bos was die maandag ziek (http://www.quotenet.nl/lifestyle/wouter_bos_is_ziek.php). Wijsheid, die achteraf bij factcheckers wel bekend verondersteld had mogen worden.
    Bovendien lijkt het me volstrekt legitiem dat een krant vragen stelt bij het afwezig zijn van de PvdA-minister van integratie op een PvdA-debat over integratie (wat een feit was, zie bv. de ANP-agenda). Is het zicht op die politieke gevoeligheid (m.i. journalistieke basisvaardigheid) verloren gegaan in het overijverige factchecken?

  2. Wouter Bos komt op 10 november alsnog naar Amsterdam voor een werkbezoek rond het thema integratie, en gaat in een politiek café van de PvdA Amsteram met iedereen in debat die iets te maken heeft met dat thema: Ahmed Marcouch, Eddy Terstall, ambulancechauffeurs, moslimjongeren, de voorzitter van het COC. Alleen minister Ella Vogelaar van Integratie is er niet. De context laat ik over aan de factcheckers, die overigens in het algemeen goed werk doen. Dat bericht over de babyboom in de Bommelerwaard vertrouwde ik direct al niet.

    http://www.pvdaamsterdam.nl/agenda_item/1761

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s