Fusiegesprekken: een welles-nietes verhaal

Door Harry Weerts

Voor het eerst onderhandelt in Nederland een zorgverzekeraar met een zorginstelling. Dat meldde de Volksrant (opening voorpagina) op vrijdag 24 oktober. Zorgverzekeraar Univé zou over een fusie in gesprek zijn met de Rivas Zorggroep uit Gorinchem. FHJ Factcheck ontving een tip dat dit niet klopte. Telefonisch ontkennen beide instellingen nu dat er concrete fusiegesprekken zijn, maar wie ging er in de fout?

Het artikel met als kop ‘Aanbieder zorg praat met Univé over fusie‘ is een aankondiging van een interview met Rivas-directievoorzitter Pieter de Kort in Volkskrant Banen van zaterdag 25 oktober. Dit artikel is van de hand van Sara De Sloover. In de lead van dit interview wordt opnieuw gesproken van overhandelingen, ‘Directievoorzitter Pieter de Kort denkt weer een stap verder en onderhandelt met zorgverzekeraar Univé over een fusie‘. Ook aan het eind van dat interview staat het duidelijk vermeld. Op de vraag ‘Denkt u dan over een fusie met zorgverzekeraars?, antwoordt De Kort: ‘Ja. Een gehele of gedeeltelijke fusie. Je kunt ook samen een rechtspersoon opzetten voor dit doel. En dan liefst met een verzekeraar die niet uit is op winst. De verzekeraars die daarover met ons in gesprek zijn, doen dat omdat ze toekomstgericht zijn‘.

univeBetrokken partijen ontkennen
Zoals gezegd ontkennen de persvoorlichters van zowel Univé als de Rivas Zorggroep de fusiegesprekken. Woordvoerder Sandra de Jong van de zorgverzekeraar: “We voeren gesprekken over hoe we in de toekomst intensiever kunnen samenwerken. Maar we hebben nooit expliciet over fusies gesproken. Momenteel werken we samen aan het project ‘De Gezonde Regio’. Dat moet er voor zorgen dat de bevolking van Gorinchem en omstreken in 2012 tien procent gezonder is dan de rest van Nederland. Maar daar zijn ook andere maatschappelijke organisaties bij betrokken.”

Ook persvoorlichter Jeroen Frequin van de zorggroep uit Gorinchem ontkent: “We hebben absoluut nooit over fusies gesproken. We willen intensiever samenwerken en je weet nooit hoe de zorg er over drie jaar uitziet. Directievoorzitter Pieter de Kort werd gevraagd hoe hij de toekomst van de zorg inschat, maar hij blijft erbij dat hij het niet over fusiegesprekken had.”

Journaliste houdt voet bij stuk
Journaliste Sara De Sloover beweert echter dat De Kort het wel degelijk had over onderhandelingen. “Hij beweerde dat Univé en Rivas nog in afwachting zijn van een haalbaarheidsonderzoek, maar dat er van onderhandelingen over een fusie wel sprake is. Ik heb het op tape. De kop is overigens het werk van de eindredactie.” De Sloover liet FHJ Factcheck de tape helaas niet beluisteren. Aanvankelijk was ze daartoe bereid, later zag ze er van af wegens ‘tijdgebrek’.

Geen bezwaar tegen interview
Frequin (van Rivas) spreekt van ‘een misleidende kop’. “Daar waren we niet zo blij mee, maar het interview zelf vinden wel wel goed.” Dat is opmerkelijk, want ook in het interview zelf werd twee keer concreet gemeld dat er fusiegesprekken gaande zijn. Dat zou kunnen betekenen dat vooraf misschien een andere versie aan Rivas ter autorisatie is voorgelegd. Helaas wilde Frequin de voorgelegde versie niet aan FHJ Factcheck laten zien. Rivas gaat geen verzoek tot rectificatie indienen bij de Volkskrant. En dat is op zichzelf weer opmerkelijk als de directeur inderdaad niet over een fusie gesproken zou hebben.

Conclusie ongewis
Fusie of toch geen fusie? Het lijkt een welles-nietes verhaal. Onze voorzichtige conclusie is dat het er op lijkt dat Rivas-directeur De Kort het wel degelijk zo heeft gezegd als nu in de krant staat. Zou hij dat niet hebben gedaan, dan zou deze interviewtekst nooit vooraf zijn geautoriseerd. En als er een andere tekst ter autorisatie was voorgelegd, dan zou Rivas zeker aandringen op rectificatie. 

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1082057.ece/Aanbieder_zorg_praat_met_Unive_over_fusie
De Volkskrant (Sandra De Sloover).
Univé (Sandra de Jong)
Rivas Zorggroep ( Jeroen Frequin)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s