De dood is taboe, de dood is niet taboe. Huh?

Door Tom Kooken

stentorDe dood is nog steeds taboe in Nederland.’ ‘Alles kan tegenwoordig en omdat de dood geen taboe meer is, kun je het nog zelf regisseren ook.’ Twee totaal tegenstrijdige constateringen. Vreemd genoeg stonden ze allebei op dezelfde dag in dagblad De Stentor

Het bericht over het gegeven dat de dood nog steeds taboe is, is gebaseerd op een onderzoek in opdracht van de KRO en de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Het onderzoek werd uitgevoerd door Kaski, een sociaal-wetenschappelijke instituut. Het tv-programma Ode aan de Doden, gewijd aan Allerzielen, presenteerde op 2 november de resultaten op Nederland 2. Voor het onderzoek werden ruim vijfhonderd mensen ondervraagd. Volgens de onderzoekers is dat een representatief aantal. De constatering (dood nog steeds een taboe) lijkt dus te kloppen. De uitslag werd door veel andere media overgenomen.

Maar in een ander artikelin De Stentor, over de uitvaartbeurs in Zwolle, valt te lezen dat de dood juist geen taboe meer is. Hoe kan dat? De schrijver van het artikel, Mark van der Vegt, legt uit: “Op basis van mijn eigen bevindingen en de verhalen van begrafenisondernemers schreef ik dat er geen taboe meer is op de dood. Over het onderzoek van de KRO wist ik niets. Als ik dat had geweten, had ik mijn verhaal kunnen nuanceren en het onderzoek kunnen voorleggen aan de begrafenisondernemers. Het is wel jammer dat het de eindredactie niet is opgevallen dat er twee berichten in de krant staan die elkaar tegenspreken.”

Feit is dat er door onoplettendheid van de (eind)redactie twee berichten in één krant staan die het tegenovergestelde beweren. De journalist wist tijdens het schrijven van zijn artikel nog niets over het onderzoek. De eindredactie, die beide berichten onder ogen kreeg, heeft de tegenstrijdigheid ook niet geconstateerd en dat is op z’n zachtst gezegd ongelukkig.

Bronnen:
Sociaal-wetenschappelijk instituut Kaski
Mark van der Vegt, de Stentor

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “De dood is taboe, de dood is niet taboe. Huh?

  1. Pingback: Factcheck 2.0 « Tom studeert af

  2. Pingback: Diversiteit qua genres, producten en doelgroepen « Tom studeert af

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s