Metro en De Telegraaf hebben ‘sintstress’

Door Bart Gotink

Dachten wij volwassenen even dat we Sinterklaas voor onze kinderen vierden. Mooi niet. Kinderen vinden de Goedheiligman namelijk maar verwarrend en lijden massaal aan ‘sintstress’ door die bebaarde oude man, zo meldden onder andere Metro en De Telegraaf op maandag 3 november op gezag van het ANP.

“Opgeklopte onzin”, vindt Henk Boeke, eindredacteur van Ouders Online het. “Kijk, het gaat elk jaar hetzelfde. Er is een krant die wat wil schrijven over Sinterklaas. Ze googlen die man en komen uit bij een artikel op onze website uit 1999 over kinderen die last hebben van Sinterklaas. Het artikel is geschreven door een psychiater en het gaat in het stuk om een heel specifieke groep kinderen die bijvoorbeeld last hebben van ADHD. Die hele kleine groep kinderen raakt bijvoorbeeld in de war van de vroege pepernoten in de supermarkt. Standaard belt er elk jaar een krant en die vraagt dan: mogen wij de psychiater spreken? Dat doen we dus niet, want die persoon doet niet zoveel met de media. Dus vertelt mijn collega het verhaal en dan krijg je dit soort opgeklopte koppen. Sinterklaas zou voor alle kinderen verwarrend en stressvol zijn, terwijl de groep waarover het artikel gaat zeer beperkt is. Dit jaar is het verhaal begonnen bij het ANP. Dat werd overgenomen door onder andere BNR, De Telegraaf en Vara Kassa. En zo gaat het elk jaar. We moeten er hier ook wel een beetje om lachen.”

Nuance in het ANP-stuk

Zowel Metro als De Telegraaf maakte gebruik van het ANP-artikel. Van het persbureau ontving FHJ Factcheck de complete tekst en er bleek door diverse media nogal onhandig in geknipt. In het ANP-stuk wordt namelijk wel enige nuance in het verhaal aangebracht. Zo wordt in het artikel een pedagoog opgevoerd die zich “niet kan voorstellen” dat ‘sintstress’ echt een probleem is. Wel wordt er nog steeds geen melding gemaakt van het feit dat het hier alleen om een groep “probleemkinderen” gaat.

In het artikel van Metro en De Telegraaf valt elke nuance volledig weg. In Metro wordt zelfs niet eens een bron genoemd (behoudens het ANP). Er wordt alleen gemeld dat sintstress schijnbaar bestaat, maar waar dat op gebaseerd is? Niemand die het weet. De Telegraaf houdt het bij de citaten van Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, die stelt dat er wel degelijk sprake is van sintstress, en haalt de Utrechtse pedagoog niet aan. Op de website van De Telegraaf is dan weer wel het hele ANP-artikel te lezen, inclusief de nuance van de Utrechtse pedagoog.

Reactie ANP
Josyne Bijker van het ANP schreef het artikel samen met een collega. “We hebben het verhaal opgepikt uit een boekje, waarin een artikel stond over hoe autistische kinderen sinterklaas ervaren. Verder waren er kinderen van een bekende, die ook last hadden van bedplassen en dergelijke rond de sinterklaastijd. Omdat het voor de regioredactie van Utrecht was, hebben we er een lokale bron bij gezocht. Pedagoog Levering, de lokale bron, had het wel over een kleine groep kinderen, maar niet per definitie over autistische kinderen. Ik weet dus niet of je het alleen in die hoek moet zoeken.
Of ik eerder had moeten melden dat het om autistische kinderen gaat, vind ik een lastige vraag. Ik ben namelijk nergens tegengekomen dat het om een heel specifieke groep kinderen gaat. Ook de pedagoog meldde dat niet.”

Conclusie
In De Telegraaf en Metro is elke nuance over het verhaal weggelaten, wellicht om de boodschap niet te veel te ontkrachten. Ook het ANP had beter zijn best kunnen doen en in ieder geval melding kunnen maken van het feit dat het om een kleine groep kinderen gaat. Want voorlopig lijkt het erop alsog slechts een hele kleine groep kinderen last heeft van echt echte sintstress.

Bronnen:

Henk Boeke, eindredacteur Ouders Online

ANP, origineel bericht

Website De Telegraaf, maandag 3 november

Metro, maandag 3 november

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Metro en De Telegraaf hebben ‘sintstress’

  1. S

    Lkkere tongbreker die naam met ct ch c.
    Feitenchecker om niet helemaal te veramerikaniseren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s