Beleggingsboekenboom bij bol.com?

Door Harry Weerts

metroBeleggingsboeken zijn sinds het uitbreken van de kredietcrisis hot. Althans, volgens Metro. Maandag 3 november schreef deze krant op pagina 9 een stuk met als kop ‘Beleggingsboeken niet aan te slepen’.

Volgens het artikel is bij Bol.com de verkoop van beleggingsboeken met vijftig procent toegenomen sinds het uitbreken van de crisis. De herziene editie van ‘Als de dollar valt’ van Willem Middelkoop kent een verkooptoename van maar liefst vijfhonderd procent.

Navraag bij woordvoerster Tessa Dijkman, de bron die in het artikel wordt vermeld, maakt duidelijk dat dit beeld ongeveer klopt. Maar in dit artikel wordt alleen gesproken over een toename bij Bol.com. Geldt dit ook voor andere handelaren in boeken?

Telefonische navraag bij enkele boekhandelaren maakt nog niet veel duidelijk. Zo is er volgens Bruna nauwelijks een toename van verkoop in de boeken over beleggen te constateren. Livius uit Tilburg denkt dat er wel meer worden verkocht, maar het zijn er ‘minder dan tientallen’.

Geen registratie
Het Centraal Boekhuis houdt als distributeur van boeken aan uitgeverijen hier geen gegevens over bij. Maar ook de Autoriteit Financiële Markten zegt over geen gegevens van boekenverkoop te beschikken. Het is dus vrij lastig om na te gaan of er sprake is van een algemene toename van verkoop in beleggingsboeken.

Beperkt aantal bronnen
De conclusie is dat de betrokken journaliste van Metro, Laura Romanillos, die geen reactie wilde geven, zich op één bron beroept. Op zich klopt het beeld dat bol.com veel meer beleggingsboeken verkocht. Maar het is wat kort door de bocht om te zeggen dat beleggingsboeken in zijn algemeenheid niet aan te slepen zijn.

Bronnen:
http://www.afm.nl/
Metro, maandag 3 november, pagina 9
Bruna
Livius
De Slegte
Centraal Boekhuis

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s