Maaltijdsalades zijn levensgevaarlijk

Door Thomas Kusters

Maaltijdsalades met stukjes vis, vlees of kaas en salades voor op de boterham kunnen een listeriabesmetting veroorzaken en daarmee tot de dood leiden. Van deze listeriabacterie zijn in 2006 zo’n zestig mensen ziek geworden waarvan twintig personen overleden. Dat meldde het ANP op 30 november naar aanleiding van een onderzoek van Stijn van der Veen aan de Universiteit van Wageningen.  Onder andere Trouw, De PersDe Telegraaf en Omroep Gelderland namen het bericht ingekort over, zonder enige nuance.  Alleen… de onderzoeker repte nooit van maaltijdsalades. Daarbij raken mensen al tientallen jaren besmet door de listeriabacterie als ze bepaalde slecht gekoelde of slecht geconserveerde producten eten.

Onderzoeker Stijn van der Veen verklaart zelf tegenover FHJ Factcheck dat de berichtgeving van het ANP overtrokken is. “Die 60 mensen die ziek worden door listeria zijn geïsoleerde gevallen, daarvan is nooit geïdentificeerd geworden door welk product ze de besmetting opliepen.”  Daar deed Van der Veen ook geen onderzoek naar. Hij noemt de berichtgeving dan ook ‘zwaar overtrokken’.

In een persbericht van de universiteit wordt dan ook niet gerept vanover maaltijdsalades. “De bacterie kan wel overleven bij milde conservering, aldus Van der Veen. Met name gekoelde levensmiddelen die voor consumptie niet of nauwelijks worden verhit, kunnen risicovol zijn, want de bacterie kan groeien bij koelkasttemperaturen.”  Van der Veen: “Dat van die maaltijdsalades heeft de journalist er zelf van gemaakt”.

De promovendus aan de Universiteit van Wageningen deed onderzoek naar de conservering van producten om de Listeriabacterie tegen te gaan. Daaruit bleek dat zuur goed is voor de conservering en dat de Europese regelgeving daarvoor voldoende is.

Slecht gekoeld
Het probleem dat mensen door slecht gekoelde producten ziek kunnen worden is al langer bekend. Daarbij gaat het om broodbeleg, kant-en-klaarworstjes, zachte kazen en salades. De producten raken dan ook niet besmet doordat ze slecht geconserveerd zijn, maar slecht gekoeld. Want daar groeit de bacterie bij. En het gebrek aan goede koeling ontstaat vaak bij de consument zelf en niet bij de fabrikant of de verkoper, aldus de onderzoeker.

Het ANP wil niet inhoudelijk op de bevindingen van FHJ Factcheck reageren. “De journalist maakt zijn eigen interpretatie, dat gebeurt wel vaker”, aldus Peter Coenen van het persbureau, “Ik kan er niks aan doen.”

Bronnen:
Stijn van der Veen, Universiteit van Wageningen.
ANP

Oorspronkelijk ANP-Bericht:

Salades gevoelig voor Listeria-besmetting (2)

SPAAK
N i e u w bericht, meer informatie

WAGENINGEN (ANP) – De populaire maaltijdsalades met stukjes vis, vlees of kaas en salades voor op de boterham zijn zeer gevoelig voor een besmetting met de Listeria-bacterie. Ook kant-en-klaarworstjes, zachte kazen en vleeswaren vormen een risico.

Dat stelt Stijn van der Veen, die volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar methodes om de levensbedreigende bacterie Listeria monocytogenes onschadelijk te maken.

De Listeria-bacterie, ook wel bekend als koelkastbesmetting, heeft in 2006 in Nederland nog ruim zestig mensen ziek gemaakt, van wie een derde deel overleed. Afgelopen zomer overleden twintig Canadezen na het eten van besmette vleeswaren, aldus de promovendus.

Er gelden Europese regels om Listeria-besmetting in voedsel te voorkomen. Volgens Van der Veen zijn die regels toereikend. De bacterie overleeft pasteurisatie of opslag in zout en zuur niet. Het grootste probleem is besmetting die optreedt na de voorgeschreven conservering, dus onderweg van de fabriek naar de consument.

Listeria overleeft koelkasttemperaturen. Consumenten moeten dus goed opletten dat ze producten die ze zo uit de koelkast opeten, op de juiste wijze bewaren. Ook de houdbaarheidsdatum is belangrijk.

November 30, 2008

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Maaltijdsalades zijn levensgevaarlijk

 1. R. Pool

  Er wordt op geen enkele manier gerept wat de juiste koelkasttemperatuur is om de besmetting van de listeriabacterie
  zoveel mogelijk tegen te gaan.
  Gaarne meer informatie hierover.

 2. Onder grote werkdruk leveren chauffeurs hun diepvrieswaren bij de supermarkt af, en vertrekken meteen weer naar het volgende adres. Voordat zo’n filiaal ’s ochtends opent, blijft zo’n lading etenswaren ongekoeld buiten het magazijn staan, tot het personeel aan de slag gaat. Ook later op de dag blijft zo’n lading bij gebrek aan magazijnmedewerkers ongekoeld staan.
  Het is dan wel heel makkelijk om de consument onzorgvuldigheid te verwijten.
  Ga maar eens posten bij je super.

 3. Pingback: Google kookt geen water « – FHJ Factcheck –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s