Maastricht of Nijmegen: wie is de beste?

Door Carlijn Maiburgtelegraaf

‘Maastricht beste winkelstad’,  lees je vrijdag 28 november op www.l1.nl. ‘Nijmegen heeft beste winkelhart’ kopt De Telegraaf op maandag 1 december. Even duizelt het. Twee steden de beste winkelstad van Nederland in hetzelfde jaar, in één week tijd?

Volgens het bericht op de website van L1 blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 5000 mensen, dat Maastricht de beste winkelstad van Nederland is. De Telegraaf concludeert uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Nijmegen de beste is. FHJ Factcheck ging op onderzoek uit.

Geen uitspraak
”Het CBS heeft uitsluitend gekeken naar de hoeveelheid verschillende soorten winkels per stad en niet naar de kwaliteit van de binnenstad,”  aldus een persvoorlichter van het CBS. ”De Consumentenbond heeft onderzocht of de serveerster die de appeltaart komt brengen ook lief lacht. Het CBS heeft alleen gekeken of er appeltaart verkocht wordt, om het simpel te zeggen.” De top 10 van het CBS is uitsluitend gebaseerd op de verscheidenheid aan winkels. Over wat ‘de beste binnenstad’  is, doet het CBS dus geen uitspraken.

Consumentenbond
Hoewel Maastricht in het onderzoek van het CBS niet in de top 10 voorkomt, eindigt de stad bij de Consumentenbond met een 7,7 op nummer 1. ”Een consumentenpanel heeft onder andere gekeken naar de sfeer en uitstraling van de binnenstad en winkels, parkeergelegenheid en de kwaliteit van de horeca. Het onderzoek berust niet alleen, zoals bij het CBS wel het geval is, op de verscheidenheid aan winkels,” zegt Marcel van Beusekom, woordvoerder van de Consumentenbond. Nijmegen eindigt bij de Consumentenbond op de 11de plaats.

Geen commentaar
Twee verschillende onderzoeken, twee verschillende predikaten,  maar voor het gemak rolt dezelfde conclusie eruit. Meest gevarieerde winkelstad is niet hetzelfde als beste (volgens consumenten) winkelstad . Correspondente Marjolein van der Gaag van De Telegraaf wil niet op de kwestie reageren: ”Het is het beleid van De Telegraaf om geen commentaar op dit soort onderzoek te geven.”

Bronnen:
Centraal Bureau voor de Statistiek
Consumentenbond
De Telegraaf (Marjolein van der Gaag)

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Maastricht of Nijmegen: wie is de beste?

  1. Hmm, ingewikkeld. Ik kom zelf uit Nijmegen en ikzelf vind Nijmegen een leuke stad om te winkelen. Maarja, misschien ben ik een beetje bevooroordeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s