Slaat loverboy vooral toe bij vmbo-meisjes?

Door Thomas Kusters

editie-nlBij EditieNL gaan ze lekker kort door de bocht.  Zeker als het over loverboys gaat.   Dat geven ze zelf ook toe.  “Voor de nuance moet je bij Netwerk of Nova zijn”, zegt  een redacteur van het RTL-programma maar niet betrokken bij het item van maandag 1 december over de inzet van lokpooiers in Overijssel.


In dat programma trekt RTL de conclusie dat vmbo’ers sneller slachtoffer zijn van loverboys  dan meisjes van het gymnasium. Dat doen de presentatoren op  basis van één kort interview met een groepje gymnasiumleerlingen en één interview met vmbo’ers.  Een stereotypering die over het algemeen misschien klopt, bevestigen deskundigen ons, maar ze behoeft toch enige  nuance.

“Nee”, antwoorden de meisjes van het gymnasium volmondig op de vraag van de verslaggever of ze de loverboy op de foto aantrekkelijk vinden. “Daar trap je toch echt niet in”.  Aan de andere kant van het gebouw zien twee meisjes van het vmbo wel wat in de vent op de foto:  “Lekker stoer en lekker breed”.  Terwijl de gymnasiastes de loverboy maar boos vinden kijken, vinden de vmbo’ers hem wel aantrekkelijk.  EditieNL wekt de suggestie dat de domme meisjes van het vmbo sneller slachtoffer zijn.

De ‘voxpop’  is nietszeggend,  het zijn slechts twee korte uitspraken die je ziet.EditieNL vermeldt  niet waar de interviews hebben plaatsgevonden en hoe de werkwijze was. Heeft de verslaggever verschillende gesprekjes afgenomen en de beste laten zien? Heeft hij/zij slechts uitgezonden wat strookte met het beeld dat de redactie vooraf reeds had? Of was het meteen raak? Het kan best zijn dat de redactie onderzoek heeft gedaan naar de slachtoffers van loverboys.  Maar die deskundigheid of informatie komt in de reportage niet naar voren.

De reportage werd gemaakt naar aanleiding van de inzet van lokpooiers door het Steunpunt Huiselijk Geweld Overijssel.  EditieNL interviewt ook Yvonne van ’t Oever van SHG. De presentatoren leggen haar de conclusie voor, die zij in eerste instantie beaamt. Daarna nuanceert ze het door te zeggen dat elk meisje met een klein netwerk en weinig zelfverzekerdheid snel slachtoffer kan worden van een loverboy.

Dat laatste benadrukt ze ook bij FHJ Factcheck:  “Het is wel erg stereotyperend en het heeft toch wel wat nuance nodig.  Ook een meisje van het gymnasium kan slachtoffer worden als zij naïef is.”  Van ’t Oever zegt dat de conclusie van EditieNL inderdaad kort door de bocht is. Ook had ze haar twijfels bij de werkwijze van het programma.  

Voor zover wij konden achterhalen, is nooit onderzoek gedaan naar de slachtoffers van loverboys. Volgens Carla Kuiperij van de GGD Overijssel zijn vmbo’ers  sowieso sneller slachtoffer van elke vorm van misbruik.  “Maar dat betekent niet dat een meisje van het gymnasium geen slachtoffer wordt van een loverboy”,  zegt Yvonne van ’t Oever weer op haar beurt.  

Een redacteur van het programma EditieNL (die niet met zijn naam genoemd wil worden), kan zich vinden in de bevindingen van FHJFactcheck.  “We zijn wel eens vaker kort door de bocht en een beeld neer proberen te zetten met een voxpop is sowieso riskant. Toen ik het zag had ik ook de twijfels bij de werkwijze. Maar ja, voor de nuance moet je bij Netwerk of Nova zijn.”

Bronnen:
EditieNL
GGD Overijssel
Steunpunt Huiselijk Geweld Overijssel

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Slaat loverboy vooral toe bij vmbo-meisjes?

 1. Robbie

  Een goede manier om je kinderen te beschermen, in positieve zin, is om gebruik te maken van een keylogger; hiermee kunnen ouders bekijken wat hun kinderen doen. Bijvoorbeeld als zij chatten met een ‘loverboy’. Dat wil je dus zeker niet. Ik ben er erg over te spreken en het lijkt mij een nuttige ontwikkeling. Een goede website waar ze te koop zijn is http://www.keylogger-keyloggers.nl

 2. Johanq

  @robbie,

  Zo keylogger is interessant, als het kind nog erg jong is of weinig van computers weet.
  Helaas is het gemiddelde kind dusdanig goed met computers dat dit makkelijk te omzeilen is.
  Enige optie is om regelmatig toezicht te houden of de computer in de woonkamer te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s