De 7,5 kilo van Jhon van Beukering

beukering

Door Mijke Hurkx

Jhon van Beukering, voetballer bij NEC, woog 90 kilo en werd in november wegens overgewicht teruggezet naar Jong NEC. Meteen daarna verloor hij 7,5 kilo in één week. Hij was weer op gewicht en mocht terug in de selectie. Kan dat zomaar? Er was geen redactie die die vraag aan  deskundigen voorlegde.


Zoveel gewichtsverlies in zo’n  korte tijd, dat klinkt niet erg gezond. Toch was de voetballer zijn conditie niet kwijt: hij scoorde de week daarop in de wedstrijd tegen NAC Breda. Hoe flikt Van Beukering dit? Is hij die kilo’s wel echt verloren? De FHJ Factcheckers zochten uit of gewichtsverlies van 7,5 kilo mogelijk is, zonder er conditioneel op achteruit te gaan.

Extreem gewichtsverlies niet ongewoon
beukering1
Het is in de sportwereld niet ongewoon dat een atleet in een vrij korte tijd kilo’s moet verliezen. Het komt soms zelfs de sportprestaties ten goede. Bij bijvoorbeeld kickboksen wordt de sporter op gewicht geclassificeerd. Wanneer hij vecht in een lagere gewichtsklasse, is de kans op een overwinning groter.
Kickbokstrainer Marco van den Broek geeft wedstrijdtraining bij sportschool Calmarogym in Helmond. ”In Amerika verliezen sommige vechters wel vijf tot tien kilo in twee dagen,” zegt hij. “Zij kunnen voor een wedstrijd fit blijven, omdat zij afvallen door alleen vochtverlies. Tien minuten sauna, afkoelen met een zak ijs, direct weer tien minuten sauna, en zo verder. Of rennen met een plastic zak aan, dan blijf je zweten.”

Maar is dat dan wel gezond? “Net na het wegen, drinken de sporters bij. Ze krijgen ook vloeibare koolhydratenpasta voor energie. Zo worden ze sterk genoeg voor de wedstrijd en worden ze ook meteen weer zwaarder.”

Vocht en vet
Het lijkt FHJ Factcheck echter niet waarschijnlijk dat Van Beukering zijn gewicht aan vocht verloor. Uiteindelijk word je niet slanker. Je droogt uit, waardoor je veel minder weegt. Vervolgens drink je het gewicht weer bij, om goed te blijven functioneren. Van Beukering is nu, een maand later, nog steeds niet zwaarder geworden, zegt een woordvoerster van NEC.

Zij meldt dat Van Beukering wekelijks op de weegschaal moet. Hij voldoet nog steeds aan de gewichtseis die de club hem heeft opgelegd en daar draait het om. ”Van Beukering heeft het gewicht van 7,5 kilo verloren, gedeeltelijk door vocht, gedeeltelijk door vetverlies.”

Gezondheid
Zou hij dan toch zijn afgeslankt door vetverlies? Stel dat hij in die week de helft van die 7,5 kilo echt aan vet kwijtraakte. En dat hij iedere keer, net voor de NEC-gewichtscheck, een paar kilo eruit zweette. Dan is volgens twee sportdiëtistes ruim 3,5 kilo toch te veel vetverlies in één week om in conditie te blijven.
Sportdiëtiste Annet Brons uit Alkmaar: ‘Wij adviseren iedereen om niet meer dan 0,5 tot 1 kilo per week af te slanken. Wordt het gewichtsverlies veel meer, dan verlies je spierweefsel en ga je je futloos, trillerig en slap voelen.” We hebben het nu over 3 tot 5 keer zoveel. Hoe heeft Van Beukering kort na zijn turbo-dieet toch goed kunnen voetballen? Sportdiëtiste Annemiek Bruin uit Gouda: “Het kan niet gezond zijn. Toch kan ik niet oordelen totdat ik het dieet onder ogen heb gehad. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

Zo veel afvallen in een week tijd, blijkt fysiologisch dus wel mogelijk! Maar niemand van het team (laat staan: de media) heeft naast Van Beukering gestaan terwijl hij gewogen werd. Dus of het de voetballer ook écht is gelukt, blijft onduidelijk. Vreemd is het wel dat in de berichten die verschenen naar aanleiding van Van Beukerings prestatie, nergens deskundigen opdoken die aangaven hoe realistisch dit verhaal was. Daarom doen we dat nu hier, bij FHJ Factcheck.

Berichten over ‘Het wonder van Nijmegen’ waren o.m. te lezen bij:
De Telegraaf
Soccernews.nl
Goals.com
Dag.nl
Elfvoetbal
AD Sportwereld
Sp!tsnieuws

Bronnen:
Kickbokstrainer Marco van den Broek
Voetbalclub NEC
Annet Brons, sportdiëtiste uit Alkmaar
Annemiek Bruin, sportdiëtiste uit Gouda

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “De 7,5 kilo van Jhon van Beukering

 1. Michael

  ”Je droogt uit, waardoor je veel lichter weegt”:
  Je droogt uit, waardoor je veel lichter bent of
  Je droogt uit, waardoor je veel minder weegt

 2. fhjfactcheck

  @ Michael:
  Dank! Is verwerkt!

 3. Patrick

  Goed bezig! Maar factcheck: Van Beukering scoorde niet tegen NAC (dat was Lasse Schöne) maar op 30 november tegen FC Volendam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s