Roofvisinvasie: 55 dooie bramen

Door Miriam Knoops

bramenDiverse kranten, waaronder Metro, Trouw, De Telegraaf en het Algemeen Dagblad brachten op maandag 8 december een foto met bijschrift over het aanspoelen van bramen aan de Nederlandse kust, een fenomeen dat invasieachtige trekjes kreeg, gezien koppen als: “Invasie van roofvis voor de kust”. FHJ Factcheck vroeg zich af: is dat wel zo bijzonder? Het antwoord: ja en nee.

Van zeventien aangespoelde bramen op maandag 8 december werd het aantal aangespoelde roofvissen in een week tijd meer dan verdrievoudigd. Bijzonder, want de laatste keer dat er zoveel bramen in Nederland aanspoelden was in 1976, toen er binnen een jaar tijd 107 bramen strandden langs de hele kust. Uitzonderlijk, want deze vissoort leeft normaal gesproken op meer dan honderd meter diepte in de Atlantische Oceaan, in een watertemperatuur tussen de 12 en 24 graden.

trouw
Sinterklaasvis
Dierverzorger Salko de Wolf van Ecomare ging op onderzoek uit langs de kustlijn van Texel, nadat diverse bezoekers binnenkwamen met foto’s van aangespoelde bramen. Dat rond deze tijd van het jaar bramen aanspoelen is vrij gebruikelijk. De roofvis dankt er zelfs zijn bijnaam aan: de Sinterklaasvis, omdat ze doorgaans rond 5 december worden gevonden.

“Salko trof grote aantallen bramen aan over een lengte van acht kilometer Texels strand”, zo vertelt Christine Koersen, eveneens dierverzorger bij Ecomare. Ook bij Terschelling, aan de kop van Holland en Zuid-Holland bereikten verschillende dode bramen de kust. Inmiddels zijn verschillende aangespoelde bramen overgebracht naar Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden en naar de universiteiten van Groningen en Gent.

Dr. Martin van Oijen, zoöloog en als wetenschappelijk onderzoeker werkzaam bij Naturalis, licht toe: “Elk voorjaar en zomer begint de braam, die normaal gesproken in de Atlantische Oceaan leeft, aan zijn trek naar het noorden. Door bepaalde getijden, westerstormen of koude zeestromen, kunnen de vissen uit hun koers raken en de rest van hun school kwijtraken. De braam kan alleen gedijen in oceanisch water, dat dus veel warmer is dan het Noordzeewater. Het water in de Noordzeefuik is voor deze vis, die een lengte heeft van ongeveer 50 centimeter, te koud. De bramen raken gedesoriënteerd en uiteindelijk zelfs verlamd. De enkele aangespoelde bramen die nog leven, hebben geen schijn van kans meer. In totaal is het aantal aangespoelde bramen dit jaar opgelopen tot 55 stuks, een uitzonderlijk hoog aantal. “ Ecomare en Naturalis hebben zelf enkele bramen in hun eigen collecties opgenomen.

Conclusie
De conclusie van FHJ Factcheck: dat er in dit jaargetijde bramen aanspoelen is op zich niet heel uitzonderlijk. Wel bijzonder is het grote aantal. Al klinkt een ‘invasie van roofvissen’ wat zwaar aangezet. De braam is weliswaar een roofvis (eet onder meer krabbetjes), maar jaws-achtige toestanden zijn niet te verwachten.

Bronnen
Oorspronkelijk persbericht
Christine Koersen (dierverzorgster bij Ecomare)
dr. M.J.P. van Oyen, wetenschappelijk onderzoek zoölogie (via Naturalis)
Texelse Courant

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s