Steeds meer…volgens Maajid Nawaz

Door Carlijn Maiburg

metro Steeds meer Europese moslims worden in de gevangenis bekeerd tot het jihadisme. Dit zegt Maajid Nawaz, directeur van de antiradicaliseringsdenktank Quilliam Foundation, in Metro. De krant opende op donderdag 4 december met de kop: Steeds meer moslims achter tralies jihadist. Waarop Maajid Nawaz zijn uitspraak baseert, wordt in het artikel echter niet duidelijk.

Journalist Patrick Pouw, schrijver van het artikel, baseert zijn stuk op een interview met Maajid Nawaz: “Hij is, als ex-gedetineerde, een ervaringsdeskundige. Hij zat zelf in de gevangenis vanwege zijn radicale ideeën en kan dus uit eigen ervaring en met groot gezag spreken over de trend dat moslimgevangen in gevangenissen geconfronteerd worden met pogingen om hen te bekeren tot jihadistisch gedachtegoed. Volgens hem is er sprake van een groot en groeiend probleem.”

Quilliam Foundation
Volgens hem, steeds meer…niet echt uitspraken die een goede basis voor een artikel vormen. Pouw: “Nawaz baseert zijn uitspraken niet alleen op zijn eigen ervaringen: sinds hij in de cel tot inkeer kwam adviseert hij met zijn Quilliam Foundation verschillende overheden over radicalisering en in het Verenigd Koninkrijk traint hij gevangenispersoneel en lokale overheden. In die hoedanigheid heeft hij een goed beeld van de materie en hij baseert zijn uitspraken op die rechtstreeks verkregen kennis en informatie.”

Dat Nawaz zijn uitspraken hierop baseert, komt in het artikel echter niet aan de orde. FHJ Factcheck deed navraag bij de Quilliam Foundation:

“During the last year Maajid has met and interviewed various British terrorists in prison (some who had been convicted, some who were awaiting trial at the time and who were later convicted of terrorist offences). This is where his information comes from. We’re presently working on a publication looking at radicalisation in prisons which will be published sometime next year”, zegt James Brandon, persvoorlichter van de Quilliam Foundation in Engeland, in een schriftelijke reactie.

Cijfermateriaal
Uit een reactie van Patrick Pouw blijkt dat zijn stuk (Kamerlid Geert Wilders stelde in reactie op het artikel Kamervragen) daarnaast op rapporten van de AIVD en het KLPD is gebaseerd, die herhaaldelijk waarschuwen voor radicalisering. “In een gesprek met de AIVD kreeg ik bovendien te horen dat ze zich daar grote zorgen maken om het fenomeen. Daarnaast kreeg ik al eerder uit Nederlandse gevangenissen signalen dat ze zich daar druk maken over gevangenen die anderen tot radicaal gedachtegoed proberen te bekeren. De recente samenwerking van het KLPD en de AIVD op dat terrein geeft ook al aan dat sprake is van grote zorgen”, aldus Pouw.

Over deze rapporten is in het artikel “Steeds meer moslims achter tralies jihadist” geen woord te lezen.

De conclusie:
De presentatie van het artikel verdient duidelijk geen schoonheidsprijs. Hoewel uit navraag blijkt dat journalist Patrick Pouw zijn artikel op betrouwbare bronnen en rapporten baseert, wordt dit in de tekst zelf niet duidelijk. Pouw: “Natuurlijk heb ik de AIVD gevraagd of ze cijfermateriaal hebben om de conclusies van Nawaz te ondersteunen. Maar daarover kan en wil de AIVD niets zeggen. Daarbij beroepen ze zich, zoals altijd in dat soort gevallen, op het geheime karakter van het werk dat ze doen.”

Bronnen:
Metro (Patrick Pouw)
http://www.quilliamfoundation.org/ (James Brandon)

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Steeds meer…volgens Maajid Nawaz

  1. Anwar

    Patrick Pouw is dezelfde baggerjournalist die de opleiding van Suhayb Salam te schofferen om zo publiciteit voor zijn boek te genereren (een positieve objectieve benadering zou geen media aandacht opleveren).

    Het zou mij niks verbazen als Pouw weer 80% uit zijn duim loopt te zuigen om zo weer wat hoge ogen te gooien bij de islamofoben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s