Het koudste plekje van Nederland

Door Karlijn Bink

De vrieskou die Nederland de afgelopen dagen teisterde is het gesprek van de dag. En met die kou wordt de laagste temperatuur in Nederland ineens ook voorpaginanieuws. Kranten, televisie en internet berichtten over verschillende plaatsen als koudste locatie. Maar welke plaats had de eer om officieel Neerlands koudste nacht te claimen?

Maastricht, Beek of toch Ell? In een van deze drie plaatsen was het volgens de Nederlandse media het koudst in de nacht van vijf op zes januari. Min vijftien in Beek, meldt RTL. Min achttien in Maastricht, beweert Trouw. Maar volgens het KNMI is het niet de nacht die de laagste temperaturen kent. Tussen acht en negen uur ’s ochtends beleeft Nederland doorgaans het koudste uurtje. En dinsdagochtend daalde het kwik in Ell naar -17,9 graden. Officieel de koudste temperatuur die ‘nacht’ in Nederland. Ook op woensdagochtend vroor het volgens het KNMI het hardst in het kleine Limburgse plaatsje, toen met bijna eenentwintig graden.

De berichten die verschenen in de media waren veelal afkomstig van persbureaus, zoals Novum en ANP. In die berichten wordt het KNMI aangedragen als bron, maar de temperaturen die worden gegeven stroken niet met wat het weerinstituut op donderdag naar buiten bracht. Het KNMI over de verschillende koudste nachten: “Het was beide nachten het koudst in Ell met temperaturen van -17,9 en -20,8. Wij vonden het hier wel vreemd dat er zoveel verschillende temperaturen in de media verschenen! Grappig eigenlijk.”

De Media
Dagblad De Limburger – dat in het koudegebied verschijnt – zat met de temperatuur bijna goed. In de nacht van maandag op dinsdag sprak die krant van -17,2. De krant berichtte dat het de nacht daarna -20,8 graden had gevroren, zoals het KNMI ook bevestigde. RTLZ zat op de eigen website flink naast de juiste temperatuur. Daar werd gemeld dat het in de nacht van maandag op dinsdag het koudst was in Beek. Daar vroor het volgens RTLZ vijftien graden. “Ik heb geen idee hoe het op de website terecht is gekomen, maar ik vermoed via het ANP”, licht Paul Le Clercq van RTL Nederland toe. Overigens meldt Le Clercq het bericht direct van de website verwijderd te hebben.

Ook het weekblad Elsevier sprak van min vijftien, maar dan in Maastricht. Maartje Willems van Elsevier: “Het bericht is een feed van Novum. Zij plaatsen de berichten zelf op onze site, daar heeft de redactie van Elsevier niets mee van doen. Novum-berichten worden daarom ook niet door ons gecontroleerd. Als een bericht ernstig afwijkt van de feiten, dan moet Novum dat veranderen. Als ze dat niet uit zichzelf doen, dan bellen wij Novum om het te veranderen.”

Martijn Doolaard van Novum bevestigt dat het bericht inderdaad niet klopte, maar dat Novum het inmiddels heeft aangepast. “Wij updaten berichten een paar keer per dag. Op sommige websites worden die updates automatisch doorgevoerd, maar op andere sites wordt gebruik gemaakt van een systeem waardoor die updates niet worden overgenomen”, licht hij toe.

Bronnen:
Maartje Willems (Elsevier)
Martijn Doolaard (Novum)
Paul Le Clercq (RTL)
KNMI

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Het koudste plekje van Nederland

  1. Helemaal zeker weet je natuurlijk nooit op welke plaats in Nederland het het koudst is geweest. Het enige dat we weten is op welk meetpunt van het KNMI de laagste temperatuur is gemeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s