Is Nederland massaal aan het telewerken?

Door Karlijn Bink

Als we de kranten, waaronder het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad, mogen geloven, is Nederland massaal aan het telewerken geslagen. In vier jaar tijd, zo zou blijken uit een rapport van het CBS, is het aantal telewerkers verdubbeld. Maar na het rapport enkele keren te hebben doorgelezen, is het nog steeds een raadsel waar die conclusie vandaan komt. En: wat zijn telewerkers eigenlijk?

Een blik op de website van het onderzoeksinstituut toont aan dat er in het rapport niet gesproken wordt over een verdubbeling van het aantal telewerkers, maar van een verdubbeling van het aantal bedrijven dat telewerkers in dienst heeft. En dat is iets anders. In theorie zou het aantal bedrijven dat telewerkers heeft, kunnen stijgen, terwijl het totaal aantal telewerkers daalt.

In 2003 liet een kwart van de bedrijven hun werknemers onderweg of thuis werken, in 2007 was dat gestegen naar 49 procent. Uit gegevens van een kortere periode over bedrijven met telewerkers blijkt dat de stijging van het aantal bedrijven helemaal niet zo spectaculair is. Het percentage ligt in 2007 slechts drie procent hoger dan in 2006. De grootste stijging deed zich voor tussen 2005 en 2006. Toen groeide het percentage van bedrijven met telewerkers met negen procent.

Telewerkers
Het bericht dat in de diverse media verscheen kan verwarring scheppen over hoe de zaken er wat telewerken betreft voorstaan. In de kop van de berichten wordt gesproken over een verdubbeling van het aantal telewerkers. De percentages die worden genoemd, hebben echter betrekking op bedrijven die telewerkers in dienst hebben, ongeacht of dat er maar één telewerker per bedrijf is of dat dat er meerdere zijn.
Toch ging medialand, waarschijnlijk onbewust, niet helemaal de fout in. Navraag bij het CBS maakt duidelijk dat ook het totaal aantal telewerkers meer dan verdubbeld is. Deed in 2003 nog zeven procent, bijna vijfhonderdduizend mensen, aan telewerken, in 2007 werkte zestien procent, ruim 1,1 miljoen Nederlanders, ook buiten kantoor.

Ofwel: de kranten haalden telewerkers en bedrijven nogal slordig door elkaar, maar hebben uiteindelijk geluk omdat het aantal telewerkers zelf ook meer dan verdubbeld blijkt.

Wat is een telewerker?
Resteert nog wel de vraag wat nou precies een telewerker is. Wie worden er tot deze groep gerekend? Het CBS geeft de volgende definitie: “Een telewerker is iemand die met enige regelmaat buiten de bedrijfsvestiging van de werkgever werkt, en daarbij via internet toegang heeft tot de ICT-systemen van het bedrijf”.

Dit kunnen mensen zijn die thuis werken. Maar ook mensen die voor hun werk veel onderweg zijn en via een laptop met internet contact hebben met het moederbedrijf zijn telewerkers, zoals consultants, verkopers of onderhoudsmonteurs. Anders dan de foto bij het bericht op de site van het Brabants Dagblad doet vermoeden, is telewerken dus lang niet altijd met de voeten omhoog en de laptop op schoot thuis werken. Monteurs die bij klanten thuis de stand van zaken komen opnemen en dit via hun laptop direct in het systeem van hun bedrijf verwerken of verkopers die via de computer ingeven wat en hoeveel een bepaalde klant wil inkopen, vallen onder de definitie van telewerkers.

Waar precies die stijging zit, is niet onderzocht. Wel wordt uit de cijfers duidelijk dat de grootste groei van het aantal bedrijven met telewerkers in de energie- en waterleidingbedrijven zit. Van veertien procent naar negenentachtig procent van de bedrijven. Hierbij dient te worden aangetekend dat het hier gaat om doorgaans grote brdrijven. Het is dus logisch dat daar inmiddels wel ergens een werknemer is te vinden die binnen de definitie van thuiswerken valt. Zo worden pompstations van waterleidingbedrijven inmiddels – ook – vanuit huis door monteurs in de gaten gehouden.

Volgens een woordvoerster van Alliander, het netwerkbedrijf dat onderdeel uitmaakt van Nuon, zijn meteropnemers van de waterstanden tegenwoordig met een pda toegerust. Daarmee verzenden ze de opgenomen meterstand direct naar de computer van Alliander. Waarmee ze onder de definitie van thuiswerkers van het CBS vallen.

Telewerkers in het nieuws
Onder andere NOS Headlines en het Brabants Dagblad namen het bericht verkeerd over. “Het is bij ons binnengekomen via het ANP. Wij gaan er vanuit dat die berichten kloppen. Daarom is het rapport ook niet meer geraadpleegd. Als het bericht zou worden meegenomen in de krant, dan checken we het wel altijd nog een keer”, reageert een eindredacteur van de Brabantse krant.

Het CBS heeft geen persbericht de deur uit gedaan over de telewerkers, maar publiceerde wel een artikel op de eigen website. Ook meldt het CBS dat het rapport naar grote media is verstuurd, zoals de radio, landelijke en grote regionale kranten en televisie. Verder is het rapport gratis te downloaden via de website van het CBS.

Bronnen:
CBS
De digitale economie 2004
De digitale economie 2008
Bericht van het Brabants Dagblad

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s