Pinpas als nieuw wapen tegen overvallers

Door Karlijn Bink

nos-journaal‘Een volle kassa is vragen om moeilijkheden’ en pinnen zorgt voor een afname van criminaliteit, omdat ‘gewelddadige criminelen vooral uit zijn op contanten’. Het NOS Journaal meldde in een uitzending van acht januari dat pinnen alweer populairder is geworden. Maar, meldt Het Journaal, van de overheid moeten we nog meer gaan pinnen, want hoe minder geld in de kassa, hoe kleiner de kans op een overval. “Wishfull thinking”, zegt criminoloog prof. Willem de Haan van de Rijksuniversiteit Groningen. “Het is niet aantoonbaar dat er minder overvallen zullen zijn.”

Volgens De Haan is het onaannemelijk dat het aantal overvallen daalt als er meer gepind wordt. “Er is geen direct verband tussen beide. De gedachte is dat als er minder contant geld in de kassa’s is, plegers van overvallen worden ontmoedigd. Dat is ook wel zo, maar vergeleken met het feitelijke aantal overvallen is het aantal gelegenheden om een overal te plegen zo groot dat het effect van pinnen te verwaarlozen zal zijn.”

Ook Wim Bernasco van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, vindt het onaannemelijk dat er minder overvallen zullen zijn als Nederlanders meer gebruik gaan maken van hun pinpas. “Ik weet niet eens of het echt zo is dat er gemiddeld minder cash in de kassa zit bij bedrijven waar veel gepind wordt. Misschien legen ze de kassa dan ook minder snel. Maar als er wel minder geld in de kassa zit, dan hoeft het nog niet zo te zijn dat dit een potentiële overvaller ontmoedigt. Uit onderzoek blijkt dat veel overvallers bepaald niet overlopen van ‘calculerend’ gedrag. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn, dan kun je ook redeneren dat ze nu meer overvallen moeten plegen om in totaal aan dezelfde hoeveelheid geld te komen. Dan leidt meer pinnen dus niet tot minder maar tot meer overvallen met een gemiddeld kleinere buit.”

Ondanks dat pinnen al jaren toeneemt, is het aantal overvallen in 2007 gestegen. Ook in 2008 zijn er meer overvallen gepleegd. Uit deze cijfers blijkt dus niet dat er een direct verband is tussen beiden. “Als het overigens empirisch gestaafd zou worden dat het aantal overvallen gedaald is, terwijl het aantal pintransacties is toegenomen, dan hoeft er nog geen directe oorzakelijke relatie te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ook op veel meer plaatsen camera’s opgehangen en de afschrikkende werking daarvan zou de werkelijke oorzaak van de dalende aantallen roofovervallen kunnen zijn”, geeft Bernasco als mogelijkheid.

Pinpasfraude
Maar meer pinnen kan ook andere gevolgen hebben. Pinpasfraude zal, volgens Bernasco, waarschijnlijk meer voorkomen dan nu het geval is, maar het wordt niet de misdaad waar overvallers zich op gaan richten. “Ik vermoed dat pinpasfraude inderdaad gedurende een tijdje meer zal voorkomen, omdat dit de pinpastechnologie gelegenheden biedt om illegaal aan veel geld te komen. Maar allerhande nieuwe preventiemaatregelen maken dat misdrijf dan uiteindelijk wel weer steeds moeilijker. Ik denk overigens niet dat overvallers zich tot pinpasfraudeurs zullen omscholen. Een overval vergt een andere psychologische instelling, inclusief de bereidheid om de confrontatie met een slachtoffer aan te gaan en geweld te gebruiken. Pinpasfraude is een heimelijk delict dat andere vaardigheden en psychologische eigenschappen vereist.” De Haan is het met hem eens. “Pinpasfraude vereist heel andere vaardigheden, waarover de meeste overvallers niet zullen beschikken.”

Overvaller komt voor geld
Dat door minder contant geld in de kassa de overvallen zouden afnemen, is een gedachtegang die te volgen is, maar waarop is de conclusie gebaseerd? “Dat is heel simpel. Als er niets te halen valt, zijn er geen overvallen”, zegt Bob Goulooze, woordvoerder van Currence, het bedrijf dat alle pin- en chipautomaten beheert. “De stijging van het aantal overvallen was voor ons aanleiding om actie te ondernemen (Klein bedrag? PINnen mag! – red.). Als er veel wordt gepind, kan een greep in de kassa voorkomen worden. De crimineel komt voor geld en als dat er niet is, dan komen ze niet meer. We hebben er onderzoek naar laten doen.” Goulooze is het totaal niet eens met de bewering van De Haan. “Ik vind het knap dat een professor criminologie een bewering doet zonder wetenschappelijk onderzoek. Hij heeft niets onderzocht, dus kan hij niet weten wat het effect zal zijn.” Het onderzoek waarover Goulooze het heeft, is nog gaande. “Het is niet echt een onderzoek, maar we monitoren of het aantal overvallen inderdaad afneemt in winkels waar meer gepind wordt. Daarvoor gebruiken we politiestatistieken. Dus het is nog even afwachten, maar we houden natuurlijk constant de vinger aan de pols. We verwachten in ieder geval wel dat het aantal overvallen zal afnemen.”

Het NOS Journaal nam de conclusie die Currence trok, over. “Wij kregen het bericht via het ANP binnen. Almere is gestart met de actie om meer te pinnen, zodat het aantal overvallen afneemt. De reden van de actie is dat de politie in Flevoland bekend heeft gemaakt dat er het afgelopen jaar veel gewapende overvallen hebben plaatsgevonden”, vertelt een voorlichtster van het NOS Journaal.

Bronnen:NOS Journaal (uitzending 8 januari 2009)
Nos
Willem de Haan (criminoloog)
Wim Bernasco (criminoloog)
Bob Goulooze (Currence)

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Pinpas als nieuw wapen tegen overvallers

  1. Frank

    In mijn optiek ”moet” er meer gePINd worden om uiteindelijk meer controle te krijgen. Als alles digitaal betaald wordt kan alles bijgehouden worden, en zal het over zijn met zwart geld. Dit alles onder de noemer: Minder overvallen (lees: angst). Een jaar geleden moest je op sommige plekken 50 eurocent betalen als je met je pas betaalde voor een bedrag onder de tien euro, en nu mag je voor een euro pinnen. Wie betalen deze kosten nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s