Bericht over toename van meisjes met ADHD klopt

Door Karlijn Bink

Berichten over de toename van ADHD en de forse stijging van ADHD bij meisjes kloppen. In een rapport van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Nivel, staat dat het aantal meiden bij wie de diagnose ADHD gesteld wordt, met een kwart is gegroeid. Op het oog lijkt dit erg veel en wekt dit getal twijfels. Als de absolute aantallen erbij worden gehaald, blijkt deze ‘forse toename’ redelijk mee te vallen. Waar in 2006 bij vier op de duizend meisjes ADHD werd vastgesteld, blijkt dat in 2007 bij vijf op de duizend meisjes het geval te zijn.

De Nivel-cijfers zijn gebaseerd op elektronische patiëntendossiers van 89 geautomatiseerde huisartsenpraktijken met bijna 340.000 patiënten. Tussen 2002 en 2007 werden jaarlijks tussen de 38 en 60 huisartsenpraktijken geselecteerd voor het onderzoek. Vanwege het grote aantal huisartsenpraktijken en het grote aantal patiënten mag ervan uit worden gegaan dat het onderzoek representatief is voor Nederland.

Alerter op symptomen
De stijging van het aantal kinderen met ADHD zou kunnen komen doordat mensen alerter zijn op symptomen, zegt Mariska de Haas. Zij is redacteur van Balans Magazine, de vereniging van ouders met kinderen met ADHD. “Door de alertheid zal een ouder die symptomen herkent sneller met het kind naar de dokter gaan en een arts zal een kind sneller doorsturen naar een psychiater. De huisarts mag de diagnose namelijk niet stellen, dat mag alleen een psychiater doen. Het is niet zo dat de diagnose sneller gesteld wordt dan dat jaren geleden het geval was. De diagnose wordt op dezelfde punten getoetst als eerst.”

Opmerkelijk is wel dat er in het onderzoek wordt geconstateerd dat er steeds meer meisjes zijn die ADHD hebben. Hoe kan het dat er opeens zo’n ‘explosieve’ toename van vijfentwintig procent is? “Dat kan komen doordat er over ADD, een vorm van ADHD, nog niet zoveel bekend was. Meisjes die ADD hebben zijn namelijk niet hyperactief. Het zijn juist de meisjes in de klas die de hele dag dromerig uit het raam zitten te staren. Deze vorm van ADHD komt het meest bij meisjes voor en nu dit wordt herkend, stijgt het percentage van meisjes die de diagnose ADHD krijgen.”

Onder meer Nu.nl, Elsevier, Novum en het Brabants Dagblad berichtten over de stijging van het aantal ADHD gevallen.

Bronnen:
Nu.nl
Elsevier
Novum
Brabants Dagblad
Mariska de Haas (Balans Magazine)
Nivel
Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH)

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

6 Reacties op “Bericht over toename van meisjes met ADHD klopt

 1. Sebastiaan

  Ho, stop!

  De TOENAME klopt niet, het aantal diagnoses dat gesteld wordt is toegenomen!

  Dit is exact hetzelfde probleem als bij kinderen die de diagnose autisme krijgen. Autisme lijkt de laatste jaren explosief te groeien, maar dat komt alleen maar omdat men er alerter op is en vaker de diagnose stelt.

  Ik denk dat een correctie van de titel van dit artikel op zijn plaats is. We kunnen iets zeggen over de toename van het aantal diagnoses maar wéten simpelweg niet of het aantal ADHD’ers toeneemt.

 2. fhjfactcheck

  @ Sebastiaan,
  Een semantische discussie? Immers: iemand heeft pas ADHD als de diagnose is gesteld.

 3. Sebastiaan

  Nee, natuurlijk niet.

  Vergelijk het met de HIV. We hebben nog niet zo lang geleden ontdekt hoe we HIV in het bloed kunnen aantonen. Dus ineens konden we die diagnose stellen. Dat betekent niet dat er daar vóór geen mensen met HIV waren. Van het exacte aantal op dat moment kunnen we alleen niet zo veel zeggen. Wel weten we dat er veel mensen met de ziekte besmet waren op dat moment.

  Om dan te zeggen dat 1 jaar later een enorme stijging van het aantal HIV besmettingen is geweest is natuurlijk grote onzin, immers je hebt geen vergelijkingsmateriaal.
  De laatste jaren zijn de criteria voor ADHD en autisme gewijzigd en is men alerter geworden op deze aandoeningen, dat heeft geleid tot een enorm aantal extra diagnoses, maar dat wil niet zeggen dat meer mensen last krijgen van deze aandoening.

  Ik blijf er dus bij, de titel van dit bericht klopt niet en de berichtgeving is tevens misleidend.

 4. fhjfactcheck

  @ Sebastiaan. Je hebt een punt. Derhalve is de tekst aangepast in: Bericht over toename van meisjes met ADHD klopt. Per slot is dat ook wat er bedoeld werd.

 5. Erick

  Nou nee, het klopt nog steeds niet. Sebastiaan heeft gelijk – alleen het aantal gediagnosticeerde gevallen is gestegen. ADHD wordt bij kinderen – of mensen for that matter – niet altijd herkend en sommige diagnoses van ADHD zullen zonder enige twijfel ook onterecht gesteld zijn.

  Dus het enige juiste is – als je puriteins wil zijn, en dat is een factchecker – dat het aantal diagnoses van ADHD is gestegen (en dan laat ik de geloofwaardigheid van het onderzoek nog buiten beschouwing). De oorzaak daarvan – toename van ADHD, toename van bewustzijn daarvan bij artsen, er extra op letten enz enz – kun je je niet over uitlaten en moet je dus ook niet doen – niet in de kop en niet in de eerste zin in dit geval.

  Anders doen jullie precies hetzelfde waarvan jullie journalisten nog wel eens willen beschuldigen: slordigheid, ingegeven door onkunde of snelheid 🙂 En dus heeft Sebastiaan gelijk: misleiding

 6. Sebastiaan

  Helemaal mee eens Erick!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s