Berekening energie-vretende lantaarns ‘dubieus’

Door Karlijn Bink

telegraafNederlandse gemeenten kunnen bakken met geld besparen op openbare verlichting, meldt De Telegraaf op Zondag op 18 januari. Oude lantaarns vreten namelijk energie. André ter Velde, verlichtingsdeskundige van adviesbureau Tauw, concludeerde het bovenstaande uit berekeningen die hij maakte over het energieverbruik van straatlantaarns. De cijfers over straatverlichting die hij voor zijn berekeningen gebruikt heeft, haalde Ter Velde van internet. Daarnaast maakte hij gebruik van ervaringscijfers. LED-verlichting zou volgens hem tot veel energiebesparing leiden en is dus veel beter voor het milieu.

Dat niet alles wat op internet staat betrouwbaar is en dat ervaringscijfers niet te checken zijn, maakte het feit dat gemeenten veel geld kunnen besparen op straatverlichting voor De Telegraaf niet minder nieuwswaardig. Gebaseerd op het opiniestuk dat Ter Velde schreef over zijn bevindingen, schreef De Telegraaf er een artikel over. Of Ter Velde met zijn berekeningen in de buurt van de werkelijkheid zat, wordt in het artikel niet duidelijk. “Dat was ook niet ons doel”, licht Tom van der Weegen, communicatie-adviseur van Tauw, toe. “We wilden een schatting maken van het energieverbruik van straatlantaarns. Tauw is op dat gebied deskundig, dus wilde we een keer van ons laten horen.”

“Berekeningen erg conservatief”
“Ik heb gewoon de gegevens van het jaarlijks energieverbruik van straatverlichting opgezocht op internet en toen mijn berekeningen gemaakt. Ik heb de cijfers die uit mijn berekeningen kwamen geëxtrapoleerd naar landelijk niveau”, stelt hij.

Volgens Van Weegen is Ter Velde met zijn berekeningen erg conservatief geweest en zijn de cijfers waarschijnlijk hoger dan nu is geschat. “Ik heb toename’s van energieverbruik in verschillende gemeenten niet meegenomen in mijn berekening. Ik heb dus een grote veiligheidsmarge”, licht hij toe.

Dat De Telegraaf de berekeningen van Ter Velde in een artikel presenteerde als feit en geen andere deskundige op het gebied van verlichting aan het woord liet, is merkwaardig. Het ging immers om een schatting en een mening. Dat vraagt toch om een reactie op de schattingen van een andere deskundige? “Ik heb een andere deskundige aan het woord gelaten, maar in verband met beschikbare ruimte is die deskundige er door de eindredactie uitgehaald”, legt Barbara Sanders, verslaggeefster bij De telegraaf, uit. Verder wil zij niet ingaan op het artikel.

“Zuiniger dan LED’s”
Volgens verlichtingsdeskundige Bob Hamel van Rijkswaterstaat heerst er een trend om aan LED-verlichting te hoge capaciteiten toe te dichten. LED-verlichting is inderdaad zuiniger dan gloeilampen en TL-licht, maar straatlantaarns hebben een ander soort lamp. “De lamptypes die Rijkswaterstaat voor de openbare verlichting gebruikt, zijn vaak zuiniger dan LED’s. Hoe het met de verlichting op gemeentelijk niveau zit, kan ik niet precies zeggen.”

Ook de Nederlandse Stichting voor Verlichtingsdeskundigen zet vraagtekens bij de uitkomst van de berekeningen van Ter Velde. “De aannames zijn dubieus en er mag getwijfeld worden aan de geloofwaardigheid van Ter Velde”, zegt Ton van den Brink van de NSVV.

Bronnen
De Telegraaf
Barbara Sanders (De Telegraaf)
André ter Velde (verlichtingsdeskundige Tauw)
Bob Hamel (verlichtingsdeskundige Rijkswaterstaat)
Ton van den Brink (Nederlandse Stichting voor Verlichtingsdeskundigen)
Rapport ‘Groen licht voor energiebesparing’ (Taskforce verlichting)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s