Kredietcrisis bijt Rotterdamse hond

Door Matthijs Hoex
metro_logo_new_big2Metro luidt op 20 januari de noodklok. Ook honden en katten lijden nu onder de kredietcrisis, meldt de krant in de opening van de voorpagina. Gedwongen door budgettaire inkrimpingen belanden in heel Nederland steeds meer van deze viervoeters op straat, stelt Henk Beugeling van Dierenbescherming Rotterdam-Rijnmond. Josine Boven, persvoorlichter van de landelijke dierenbescherming: “Meneer Beugeling kan dat natuurlijk zeggen over Rotterdam. Wij hebben echter geen aanleiding om dat over heel Nederland te zeggen. Die cijfers bestaan niet.” Ook Metro blijkt die cijfers niet te hebben.

Op de voorpagina van de Metro van dinsdag 20 januari staat in koeieletters: “Huisdieren ook dupe van de kredietcrisis. Steeds meer honden en katten worden op straat gezet omdat hun baasje de kosten niet meer op kan brengen.” De enige basis voor deze bewering in het artikel van Job Halkes blijkt Henk Beugeling.
metro1

Die beheerder van de Dierenopvang Rotterdam-Rijnmond stelt dat hij de laatste maanden meer zwerfdieren binnenkrijgt. Het gaat dan niet om een stijging van het totaal aantal dieren in het asiel, maar een verschuiving van percentages.

Het artikel legt een verband tussen de toename van zwerfhonden en de kredietcrisis. Dit wordt gebaseerd op de kennis van de manager van Dierenopvang Rotterdam Rijnmond. Een regionale stijging bewijst echter nog geen landelijk fenomeen.

Mistig
De landelijke Dierenbescherming ontwaart de stijging van Beugeling niet. Volgens de voorlichtster bestaan er ook geen cijfers die op nationale schaal aangeven waarom dieren in het asiel komen.

Ze noemt het een mistig gebied. Binnenkort wordt wel bekend hoeveel dieren de asiels binnenkwamen en weer verlieten, maar dat zegt vrij weinig. Immers: “De asiels zitten altijd vol op het eind van het jaar”, verklaart Boven. “Maar dat is allang bekend.”

Aangezien FHJ Factcheck nog geen roedels honden over straat ziet schuimen, besloot de redactie een kleine rondgang langs andere opvangcentra te maken. Dierenopvang Amsterdam komt wél met duidelijke cijfers over de afgelopen drie jaar. Daarin maakt de opvang onderscheid tussen zwerfdieren en afstandsdieren, huisdieren waar de eigenaar verplicht of vrijwillig afstand van doet.

Uit onderstaande tabel blijkt dat de aantallen vrij constant zijn. De Amsterdammers zien zelfs een lichte daling van zwerfhonden sinds 2006. Marion Agema van het hoofdstedelijke asiel: “Ik zie geen kredietcrisisstijging.”

 

Dierenopvang

Amsterdam

Zwerfhonden

Afstandshonden

Zwerfkatten

Afstandskatten

2006

411

103

759

270

2007

343

95

788

205

2008

359

119

855

177

 
Huisuitzetting
In het zuiden van het land lands merkt Jack Pronk van Dierenasiel Breda en omgeving ook geen stijging van het aantal zwerfhonden of -katten de afgelopen maanden. “November en december zijn altijd drukke maanden. Dan worden er veel kittens geboren, waarvan er veel achter worden gelaten,” aldus Pronk. Dat verschilt dit jaar niet met andere jaren.

Wel ervaart de beheerder een trend waarvan hij in de kredietcrisis de oorzak ziet: “Er vinden meer huisuitzettingen plaats. Bij aanwezigheid van huisdieren schakelen deurwaarders ons dan in. Mensen die het financieel niet breed hebben en meerdere katten nemen krijgen het moeilijker.”

Dat laatste signaleerde Beugeling ook in Rotterdam. Voor de rest nationaliseert Metro een regionaal fenomeen. En dat is zonder onderbouwing met cijfers onmogelijk. Pronk, Boven en Agema weten allemaal te vertellen dat de aantallen zwerfkatten en – honden sterk kunnen verschillen per regio.

Off the record
Waarom schrijft Job Halkes van Metro dan in een landelijke krant dat steeds meer asieldieren van de straat komen? Ten eerste voer hij blind op zijn belangrijkste bron. “Waarom zou ik mijn bron niet vertrouwen.” Overigens was Beugeling niet Halkes’ enige bron: “Ik heb ook een bevriende dierenarts gevraagd hoe het zit met deze trend. Hij kon het beeld bevestigen.” Deze bron vermeldde hij niet in het artikel. “Ooit gehoord van off the record?”

Als reactie op de door FHJ Factcheck opgedoken data uit andere regio’s zegt hij: “Ik kan wel alle 48 districten van de Nederlandse dierenbescherming afbellen, maar dan ben ik de hele dag bezig.”

Misinterpretatie
Halkes verbaast zich dat Dierenbescherming Nederland geen cijfers heeft die de landelijke toename van zwerfdieren aantonen. Volgens hem beschikt Beugeling daar namelijk wel over. Navraag bij de manager van Dierenopvang Rotterdam Rijnmond zorgt voor opheldering.

Navraag leert namelijk dat Henk Beugeling alleen cijfers heeft over de dierenasiels van Dierenbescherming Rijnmond. Daaronder vallen Rotterdam, Krimpel aan den IJssel en Spijkenisse.

Beugeling stelt destgevraagd dat de verslaggever hem vroeg: “Joh, deze cijfers, zouden die voor heel Nederland kunnen gelden?” Beugeling: “Daarop heb ik geantwoord: ‘Dat zou best kunnen, ja’.”

Conclusie
Een bron kan cijfers dan wel zo upgraden, een journalist hoeft een dergelijke ‘mening’ niet als vaststaand feit te noteren. FHJ Factcheck constateert: het nieuws is slecht onderbouwd, slecht gecheckt en zwaar overtrokken. Van de kern van het bericht: een toename van zwerfkatten en – honden ten gevolge van de kredietcrisis, is vooralsnog niets gebleken.

Bronnen:
Metro (20 januari)
Josine Boven (persvoorlichter van de landelijke dierenbescherming)
Henk Beugeling (Dierenbescherming Rotterdam-Rijnmond)
Marion Agema (Dierenopvang Amsterdam)
Jack Pronk (Dierenasiel Breda en omgeving)
Job Halkes (Verslaggever Metro)

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Kredietcrisis bijt Rotterdamse hond

 1. Ik vind de reactie van de metro-journalist het schokkendst.
  Hij zegt eigenlijk: ik schrijf gewoon maar wat op, wat ik hoor, waarom zou ik nadenken’

  iets anders zegt hij niet. Schokkend.

  Maar ach

 2. Pingback: Netwerk serveert broodje crisisdier « nieuwscheckers

 3. Sanne

  Je zou je maar bezig moeten houden met het nabellen van bronnen en het lastigvallen van journalisten..

 4. Ja Sanne, nuttig werk is dat. dus wat bedoel je?
  Zo kun je denigrerend doen over elk werk…

 5. Pingback: Fact-checkers lopen achter de feiten aan « De nieuwe reporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s