Verwarring over kankercijfers

door Perry van Wesel

Dinsdag 10 februari publiceerden diverse media, waaronder De Telegraaf en RTL Nieuws, de cijfers van de Vereniging van Intergrale Kankercentra (VIKC). Daarin werd gesteld dat in 2006 het aantal nieuwe gevallen van kanker met 2,5 procent steeg ten opzichte van 2005. Even verderop in de berichten wordt gemeld dat de cijfers van 2007 en 2008 nog niet bekend zijn. Op maandag 2 februari wist het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) echter te melden dat kanker in 2008 voor het eerst doodsoorzaak nummer één is in Nederland. Ook dit namen veel media over (ter vergelijking weer De Telegraaf en RTL Nieuws). Het CBS baseert dat op cijfers over kanker uit 2007 en 2008. Is hier sprake van twee verschillende soorten onderzoeken? FHJ Factcheck ging op zoek naar het antwoord.

Veel overeenkomsten
In de berichtgeving van dinsdag wordt het persbericht van VIKC overgenomen zonder verwijzing naar het artikel over de cijfers van het CBS, dat een week eerder verscheen. De artikelen hebben desondanks veel overeenkomsten. Zo wordt er gesproken over de sterfgevallen en over een daling van het aantal gevallen van een bepaalde soort kanker. VIKC heeft het dan over de zeldzame vormen van kanker, zoals darmkanker. Het CBS noemt als daler longkanker. Ook wordt vergrijzing in beide artikelen gegeven als oorzaak van de stijging van het totaal aantal gevallen van kanker.

Cijfers van VIKC
Een telefoontje met het VIKC in Utrecht maakt snel duidelijk wat precies de oorzaak is van de verwarring. “Normaal brengen wij onze cijfers al in november uit, maar door omstandigheden waren we deze keer later. Daardoor kwamen de twee berichten bijna gelijktijdig uit”, zegt Ronald Damhuis, coördinator van de kankerregistratie bij het VIKC. Maar hoe komt het dan dat er nog geen cijfers uit 2007 en 2008 bekend zijn, terwijl het CBS wel cijfers meldt? Daar heeft Damhuis een antwoord op. “Het CBS brengt specifiek sterftecijfers uit. Die zijn sneller beschikbaar. Wij gaan over diagnose en behandeling. Daarom duurt het ook wat langer. Wij willen duidelijk in beeld brengen hoe de diagnostiek verloopt. Dat duurt soms wel een half jaar tot een jaar.”

Cijfermateriaal van CBS
Chantal Melser, woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek, legt aan FHJ Factcheck uit hoe het statistiekenbureau zo snel aan haar cijfers komt. “Wij krijgen van de arts een doodsoorzaakformulier toegestuurd”, legt ze uit. “Hij stuurt dat formulier naar de gemeente en een kopie naar ons.” Melser meldt wel dat er nog geen definitieve cijfers zijn over 2008. “We hadden de informatie over november en december nog niet helemaal verwerkt. Daar konden we dus weinig over vertellen.”

Registratiecijfers
De registratie bij het VIKC verloopt anders dan bij het CBS. “Wij hebben medewerkers in verschillende ziekenhuizen. Zij houden voor ons alle gegevens bij over kankerpatiënten. Dat voeren zij in een database in, zodat wij kunnen beschikken over de gegevens.” Damhuis vindt ook niet dat er iets mis is met de berichtgeving over kanker. “Nu kwamen de berichten toevallig tegelijkertijd uit, maar normaal zijn wij eerder met onze berichten en volgt het CBS met de sterftecijfers in februari. Ik kan nu al beloven dat de cijfers over 2007 voor het eind van 2009 bekend zullen zijn.”

Bronnen:
De Telegraaf (9 februari 2009)
RTL Nieuws (9 februari 2009)
De Telegraaf (2 februari 2009)
RTL Nieuws (2 februari 2009)
Persbericht CBS
Persbericht VIKC
Chantal Melser (Woordvoerder CBS)
Ronald Damhuis (Coördinator van kankerregistratie, VIKC)

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Verwarring over kankercijfers

  1. ikke

    Chantal Melter? Die werkt niet bij het cbs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s