Grootste ergernis: hondenpoep voor de kassa

door Perry van Wesel

telegraaf‘Kassarij grootste ergernis’, schreef De Telegraaf op 10 februari. Daarmee bedoelt de krant dat Nederlanders zich massaal ergeren aan lange rijen voor de kassa, gevolgd door voordringen bij de kassa. De Telegraaf baseert deze uitspraak op cijfers van onderzoeksbureau Ruigrok/NetPanel. De enquête bevroeg vijfhonderd mensen over hun ergernissen op straat, in het openbaar vervoer en in de supermarkt. De Telegraaf beschrijft echter alleen de ergernissen in het openbaar vervoer en de supermarkt. Zijn de resultaten over ergernissen op straat zo klein dat ze het vermelden niet waard zijn? Immers: hondenpoep is toch al jaren de grootste ergernis van Nederlanders? FHJ Factcheck belde met het onderzoeksbureau.

Wel ergernissen op straat
Kjel Massen, senior projectleider bij Ruigrok/NetPanel, legt uit waar het onderzoek over ging: “Het is de insteek geweest om ergernissen in beeld te brengen. En dat op drie terreinen: de straat, de supermarkt en het openbaar vervoer. Die worden dan ook allemaal vermeld in ons rapport.” Massen kan zich het artikel van De Telegraaf niet herinneren. “Maar in ons onderzoek stond wel vermeld dat hondenpoep op straat de grootste ergernis was.”

Resultaten van het onderzoek
FHJ Factcheck vroeg bij het onderzoeksbureau de resultaten op van de enquête. Daaruit blijkt dat een groter percentage zich ergert aan hondenpoep (66 procent) dan aan lange kassarijen (55 procent). Luidruchtig mobiel bellen (49 procent) scoort dan weer hoger dan voordringen bij de kassa (47 procent). Het onderzoeksbureau kreeg deze resultaten via een internetpanel. “Een aantal van die mensen hebben wij benaderd met de vraag of zij wilden meewerken aan de enquête”, aldus Massen. Op de internetsite van Ruigrok/NetPanel konden zij een vragenlijst invullen. Per onderdeel (straat, supermarkt, openbaar vervoer) konden zij meerdere antwoorden op één vraag geven.

Reactie van De Telegraaf
De Telegraaf werd gevraagd om een reactie. Een redacteur: “Alle informatie die wij hebben staat in de krant. Meer heb ik niet te zeggen.” Om vervolgens de hoorn op de haak te gooien. Ook na het versturen van twee mails kwam er geen reactie van de grootste krant van Nederland.

Bronnen:
De Telegraaf (10 februari)
Onderzoeksresultaten Wereldomroep/Ergernissen
Kjel Massen (senior projectleider Ruigrok/NetPanel)

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “Grootste ergernis: hondenpoep voor de kassa

 1. ikke

  (…)Daarmee bedoelt de krant dat Nederlanders zich massaal ergeren aan lange rijen voor de kassa, gevolgd door voordringen bij de kassa.(…)’

  Ik zie in het oorspronkelijke artikel van de Telegraaf wel degelijk ‘in de super’ staan.

 2. Zo hee

  Nou, dit is inderdaad een grote misstand zeg! Schande! Goed dat iemand hier achteraan gaat!

  Volgens mij hebben krant het volste recht – sterker nog: de journalistieke plicht – om uit onderzoeken het nieuws te halen. Zoals Perry van Wesel zelf al zo snedig memoreert, is gevoeglijk bekend dat hondenpoep op straat al jaren een grote ergernis is.

  Als student journalistiek zou hij moeten weten dat kranten zaken die alom bekend zijn niet brengen als nieuws. In dit geval: spijkers op laag water zoeken van FHJ Factcheck, de Telegraaf treft geen blaam.

 3. Pingback: Niemand wil meer factchecken | Bizniz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s