Wordt de neus van Michael Jackson opgegeten?

Door Perry van Wesel

Nederlandse entertainmentpagina’s (waaronder die van De Telegraaf) meldden op donderdag 12 februari dat Michael Jackson een bacterie onder de leden heeft, die zijn huid letterlijk opeet. Zijn neus zou daarbij als eerste aan de beurt zijn. Deze MSRA-achtige infectie, staphylococcus, zou de popster overgehouden hebben aan een operatie. Alleen met een antibioticakuur via infuus zou dit behandeld kunnen worden. Als dat niet zou helpen zou de zanger ingrijpende plastische chirurgie moeten ondergaan. Het klinkt als een zeer ernstige infectie. FHJ Factcheck vraagt zich af of de ernst van de infectie overdreven wordt. Kan een kwaal daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken?


Staphylococcus
Het antwoord op de vraag wat staphylococcus precies is, komt van Dianne van de Pas, adviseuse infectiepreventie in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. “Ongeveer een derde van de mensen heeft gewone staphylococcus. Bij een ziekenhuisbezoek is het mogelijk dat door een operatie de bacterie een infectie veroorzaakt.” Van de Pas zegt wel dat er onderscheid is tussen MSRA en staphylococcus. “MSRA is veel moeilijker te bestrijden met medicatie.”

Volgens haar is staphylococcus te behandelen met een antibioticakuur, terwijl je voor MSRA speciale middelen nodig hebt. “En daar is veel lastiger aan te komen.”

De huid opeten
De adviseuse zegt ook dat de kwaal inderdaad de huid ernstig kan aantasten. “Zowel deze infectie als streptococcen kunnen de huid van iemand ‘opeten’.” Of bij Jackson de neus als eerste aan de beurt is, vanwege de vele operaties, kan Van de Pas niet zeggen. “De huid wordt weliswaar zwaar aangetast, maar het is moeilijk te zeggen waar dat als eerste gebeurt.”

Conclusie
FHJ Factcheck kan, na het raadplegen van een deskundige, de conclusie trekken dat de berichtgeving over de gevolgen van staphylococcus correct is. Althans: dat het in theorie mogelijk is. Of Jacksons neus in werkelijkheid wordt ‘opgegeten’, weten we uiteraard niet.

Ziek
Overigens heeft de zanger – als we de berichten mogen geloven – recentelijk nogal het een en ander voor de kiezen gehad. Zo zou hij volgens persbureau Novum (22 december vorig jaar) half blind zijn en een longtransplantatie moeten ondergaan. Jackson zou de genetische afwijking Alpha-1-antitrypsine-deficiëntie (AAD) hebben. En hij zou ook last hebben van maag- en darmbloedingen.
Hetzelfde bericht werd een dag later door Novum alweer ingetrokken.
Jackson verklaarde in 1993 tijdens een interview met Oprah Winfrey dat hij de huidaandoening vitiligo heeft, waardoor alle pigment uit (delen van) de huid verdwijnt.
Wie op google als zoekterm ‘michael jackson sick’ ingeeft, krijgt een slordige tienduizend hits. Vermeldenswaard is daarbij de opmerking van de website ‘stupidcelebrities.net’: “Michael Jackson is vooral ziek in zijn hoofd.”

Bronnen:
De Telegraaf (12 februari)
The Sun (12 februari)
Dianne van de Pas (adviseuse infectiepreventie St. Elisabethziekenhuis)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s