“Dronken mensen spreken de waarheid”

Door Perry van Wesel

de-gelderlander4Kan een mens honderd biertjes en twee flessen wodka achterover slaan zonder daarbij het leven te laten? De Gelderlander, regiokatern De Vallei, berichtte in de krant van maandag 16 februari over een Pool die maar liefst elf keer teveel gedronken had. Met een alcoholpromillage van 2,5 werd hij door de politie in de plaats Garderen aangehouden. Daarnaast kon hij zijn rijbewijs niet tonen. De 20-jarige man zei zelf dat hij maar liefst twee flessen wodka en bijna honderd biertjes gedronken zou hebben. Met die hoeveelheid alcohol achter de kiezen en dan ‘slechts’ een promillage van 2,5? FHJ Factcheck ging op zoek naar de waarheid achter dit drinkgelag.

Politiebericht
Allereerst belde FHJ Factcheck met de politie Midden-Gelderland. Paul Koetsier, politievoorlichter van die regio, legt uit dat de alcoholmeting door de politie zelf gedaan wordt. Hij kan niet zeggen of de Pool de waarheid sprak over de hoeveelheid genuttigde alcohol. “Wij kunnen niet zien wat iemand gedronken heeft, we meten alleen het promillage.”

Overigens zegt Koetsier dat er doorgaans nooit een hoeveelheid genuttigde alcohol in het persbericht komt te staan. “Anders denken mensen dat ze ook makkelijk die hoeveelheid kunnen drinken. Maar dit was de verklaring van de man zelf en ik vond het wel aardig om dat erin te zetten.”

Hoeveelheid kan dodelijk zijn
Koetsier heeft nog wel een antwoord op de vraag hoeveel een mens kan drinken, voordat het dodelijk is. “Een normaal mens kan 3 promille hebben, voordat het dodelijk wordt.”

Voor verdere informatie over alcoholgebruik belt FHJ Factcheck met de Alcohol Infolijn van het Trimbos-instituut. Medewerkster Iris van Wylick bevestigt dat een dergelijke hoeveelheid dodelijk kan zijn, met name voor onervaren drinkers. “Bij mensen die gewend zijn om veel te drinken kan het promillage nog hoger oplopen. Maar het is bijna niet voor te stellen, dat iemand dit in een keer gedronken heeft. De vraag is hoe lang hij erover heeft gedaan. Dagen of zelfs langer?” Volgens Van Wylick zou iemand met zoveel alcohol een alcoholvergiftiging oplopen. “Iemand kan in coma raken. Alcohol heeft een dusdanige dempende werking dat het de ademhaling kan stoppen en iemand overlijdt.”

De Gelderlander
Uiteindelijk belt FHJ Factcheck nog met Dolf Schellekens, de journalist die het artikel in De Gelderlander plaatste. “Ik heb het niet als feit weggezet, want die man heeft het zelf gezegd. Maar ik vond het te leuk om het te laten liggen. Als ik details had weggelaten, had het nooit de voorpagina gehaald.” Schellekens zegt daarnaast dat hij niet twijfelde over de betrouwbaarheid van de uitspraak van de Pool. “Dronken mensen spreken toch altijd de waarheid. Bovendien, sommige mensen kunnen aardig wat hebben, maar ik snap ook wel dat hij dit niet in drie uur heeft opgedronken. Misschien is hij ’s ochtends vroeg al begonnen. Het was gewoon aardig voor het verhaal.”

Promillage uitgerekend
Om te kijken hoeveel waarheid er aan het verhaal van de 20-jarige Pool zit, maakte FHJ Factcheck gebruik van een formule op de website van de Alcohol Infolijn om zijn mogelijk promillage uit te rekenen. Na de cijfers aan Van Wylick te hebben voorgelegd kwamen er de volgende resultaten uit: na twaalf uur zou onze Pool een promillage van maar liefst 25 hebben (acht keer de dodelijke hoeveelheid!) , na 24 uur een promillage van 23 en na 36 uur nog altijd eentje van 21. De dronkaard moet dan over langere periode hebben gedronken voordat hij achter het stuur van zijn auto kroop. Overigens is er bij de berekening van deze uitkomst uitgegaan van een gemiddelde man. Geslacht, maaginhoud, gewicht en de lichamelijke conditie beïnvloeden allemaal het uiteindelijke promillage, waardoor resultaten kunnen verschillen.

Bronnen:
De Gelderlander (15 februari)
Persbericht Politie Midden-Gelderland
Paul Koetsier (politievoorlichter regio Midden-Gelderland)
Iris van Wylick (medewerkster Alcohol Infolijn van het Trimbos Instituut)

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op ““Dronken mensen spreken de waarheid”

  1. Pingback: Leereenheid Factchecken | Perry van Wesel's Blog

  2. Paul

    het zal wel oke skflslkfmsklf1mklfdmdfmlkfdmklvdmlvnljsandlsknfdlasmaslfkndaldalkndmlscdnakjcnlnxsdknkndcknkcncndcnkjndlksafmlkam lkcmsalkcmlsalkmdlkaclksamxlmlskalksanflksanflkandclakncacacacnmasknflksac
    acmasmcasmcas
    lacmiasmcpasijcisamcimoliamscimascimsaiocmapcmisodmcscmscmosicmasc
    ackcosaociaoicmaosmciaocmiaosmcaoscmasmcasmcaolscmpiajdcoasjdwpojisjmxlaskmxpsaijcvoiasnclxsmcsaoijdm;acmpajmcpAJPAHNLKNJSNASONCOIASJDaJLANCDOLSAINJDOIASMNCOIASNnlcdnaolcnaonaolsncasncanscoanscoiasncoisancoaisncoiasjdosiacmxaoncoanca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s