Wie deponeerde wel en wie niet en wanneer?

Door Ingmar van den Berg

fdVolgens kredietmanagementbureau Graydon heeft 41 procent van de bedrijven de jaarrekening over 2007 nog niet gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De wettelijke termijn hiervoor is 13 maanden. 13 procent van de bedrijven deponeert zelfs helemaal niet. Het Financieele Dagblad opende donderdag 19 maart met de resultaten van dit onderzoek dat de krant in samenwerking met Graydon verrichtte. Het ANP nam dit bericht over en verspreidde het onder diverse media. FHJ Factcheck vroeg zich af waar Graydon de cijfers vandaan haalt en of ze wel kloppen.

Niet deponeren
Het niet of niet tijdig deponeren kan gevolgen hebben voor de financiële positie van een bedrijf, zegt Graydon. Doordat er minder transparantie is, geven bijvoorbeeld banken minder snel krediet. De 41 procent zou een nieuw diepterecord zijn.

 Reactie KvK
Volgens woordvoerder Margary Teunis van de Kamer van Koophandel koopt Graydon gegevens uit hun database voor een dergelijk onderzoek. Ze laat weten dat afgelopen woensdag 33 procent van alle deponeringsplichtigen nog geen stukken over 2007 had ingediend. Een afwijking van maar liefst 8 procent met het cijfer dat Graydon naar buiten bracht.   

Graydon
Hoofd communicatie Sjoerd Pasman van Graydon zegt dat de cijfers uit verschillende bronnen komen. Enkele zijn het CBS, de Staatscourant, enquêtes en data van de KvK. Aan de hand hiervan heeft het bureau bepaald op welk percentage het cijfer ligt. Het verschil tussen hun 41 procent en de 33 procent van de KvK ‘ klinkt aannemelijk’, zegt Pasman. Dit komt doordat het cijfer van Graydon enigszins gedateerd is en het volgens hem best kan zijn dat er nu een ander beeld is.

Of de 33 procent van afgelopen woensdag ook een historisch dieptepunt is, is niet bekend. De Kamer van Koophandel houdt deze gegevens niet per dag bij, maar kan op verzoek wel de laatste data uit het systeem halen (zoals op het verzoek van FHJ Factcheck).

 Het Financieele Dagblad
Betrokken journalist Siem Eikelenboom van Het Financieele Dagblad zegt te schrikken van de 33 procent. Hij noemt het getal ‘schokkend’. “Als ik dit had geweten, had ik het er ook in vermeld”, zegt hij. De verschillen met het onderzoek komen volgens hem omdat in het onderzoek van Graydon 31 januari als ijkdatum is genomen, de uiterste dag waarop de stukken binnen moesten zijn. Uit het artikel blijkt dit echter niet. “ Een recordpercentage van 41,2% heeft nog steeds de jaarrekening over 2007 niet gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel (KvK),” is de tweede zin.

Eikelenboom noemt dit ‘ongelukkig’. “Je bent de eerste die er naar vraagt”, zegt hij. “Maar strikt genomen heb je gelijk. Als ik daar ‘bleek op 31 januari’ had vermeld, was dat mooier geweest”. Wel benadrukt hij nog dat de datum van 31 januari bewust is gekozen, omdat dit de uiterste datum is waarop de stukken binnen moesten zijn.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Wie deponeerde wel en wie niet en wanneer?

  1. M

    Goed denkwerk, maar je zou nog een beetje verder kunnen gaan. Ik had het persbericht van Graydon ook bijna overgenomen, maar uiteindelijk gooide ik het toch maar bij het oud papier.

    Want zelfs met die 33% moet je je nog afvragen wat de ‘informatie’ waard is. Zijn het kleine flutbedrijven die niets voorstellen of zijn het grote bedrijven met duizenden medewerkers. En wijken deze cijfers sterk af van vorige jaren, of gaat het altijd zo en speelt Graydon handig in op de angst voor een allesomvattende crisis?

    Uit persberichten van Graydon van vorige jaren bleek dat rond juli nog steeds zo’n 13 of 14 procent van de deponeringsplichtige bedrijven in gebreke was. Gezien het tempo waarmee tussen begin februari en ‘afgelopen woensdag’ stukken zijn binnengekomen bij de KvK, vermoed ik dat er in juli niets nieuws te melden valt voor Graydon. Waarschijnlijk komen ze volgend jaar al op 1 januari met hun persbericht zodat de cijfers dan nog dramatischer lijken. 🙂

    Dat verhaal van Sjoerd Pasman over verschillende bronnen lijkt me trouwens kletskoek want de KvK is de enige instantie waar je je jaarstukken moet deponeren. Meer ‘bronnen’ geven in dit geval alleen maar vervuiling van de cijfers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s