Nederland centrum dierenactivisten: oud nieuws?

Door Ingmar van den Berg

nos-journaalHet NOS Journaal pakte op zaterdag 14 maart groot uit met berichtgeving over dierenactivisme. Volgens ‘politie-infiltrant’ Adrian Radford worden internationale acties van het Animal Liberation Front steeds vaker vanuit Nederland uitgevoerd. Het ANP meldde binnen een dag al dat Radford ‘voor zover bekend’ helemaal niet voor de Britse politie heeft gewerkt. In De Leugen Regeert werd zelfs gesuggereerd dat de man op de loonlijst stond van de farmaceutische industrie. Ook blijkt uit verschillende AIVD-onderzoeken dat Nederland al jaren het Europese centrum voor dierenactivisme is. Wat is dan het nieuws? FHJ Factcheck snapte er helemaal niets meer van en ging op onderzoek uit.

De verantwoordelijke journalist van het NOS Journaal, Arjen van der Horst, had ook gemerkt dat er veel vragen leefden naar aanleiding van de uitzending. Prangende vraag was: ‘wie is die Adrian Radford nu eigenlijk?’

Op zijn weblog schrijft Van der Horst wat voor persoon Radford is en waarom hij een betrouwbare bron is. Hij meldt onder andere dat er verwarring is ontstaan over het begrip ‘politie-infiltrant’. “Ter verduidelijking: als wij die term gebruiken, dan willen we niet zeggen dat hij een agent was, maar wel dat hij als externe bron infiltreerde in het ALF en inlichtingen verzamelde voor de politie”, valt te lezen op het weblog.

Natrekken van Radford bij de Britse autoriteiten is moeilijk, omdat een wet het onmogelijk maakt voor de politie om de identiteit van een infiltrant te onthullen. Wel achtte de NOS Radford een betrouwbare bron, omdat diverse informatie die hij gaf verifieerbaar was en is gechecked.

De leugen regeert door
In het televisieprogramma De Leugen Regeert van vrijdag 20 maart werd gezegd dat Radford voor farmaceutische bedrijven heeft gewerkt. De NOS had dit wel mogen melden, was het verwijt. “Het nare van de discussie in De Leugen Regeert en de verschillende bloggers op mijn website is dat ze daarmee de suggestie wekken dat ik niet van tevoren wist dat Radford in 2004 voor de farmaceutische industrie werkte of dat ik dat verborgen wilde houden. Dat is bizar, omdat de bron voor die informatie (dat Radford dus voor de farmaceutische industrie werkte ) mijn eigen blog was. Ik heb van meet af aan openheid van zaken gegeven”, reageert Van der Horst, die eraan toevoegt: “De Leugen Regeert heeft gewoon haar huiswerk niet goed gedaan”.

Nieuwe ontwikkeling?
De AIVD constateerde in 2004 al een verplaatsing van het dierenactivisme naar Nederland. In 2007 vond de inlichtingendienst zelfs dat Nederland een ‘springplank’ voor Europa was geworden. Op zijn weblog schrijft Van der Horst dat de ontwikkeling die Radford geeft inderdaad in grote lijnen overeenkomt met de bevindingen van de AIVD.

In een e-mail aan FHJ Factcheck laat hij weten dat er de laatste jaren nieuwe ontwikkelingen zijn geweest. Na invallen in 2007 zijn in Groot Brittannie afgelopen januari zeven leiders veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. “Sinds de politie-actie en de rechtszaak is het aantal aanvallen van radicale dierenrechtenacivisten er drastisch afgenomen. Als gevolg van het harde repressieve optreden van de Britse autoriteiten, worden internationale acties niet meer vanuit Groot-Brittannië gepland, maar vanuit Nederland en dat is de ontwikkeling sinds 2007.”

De conclusie van FHJ Factcheck dat Radford hoogstwaarschijnlijk wel een goede bron is, maar niet duidelijk wordt wat nu het echte nieuws is, is volgens de NOS journalist deels gerechtvaardigd: “Ik denk dat je deels gelijk hebt. Toen we Radford interviewden, hadden we ook meteen in de gaten dat veel van zijn uitspraken niet geheel nieuw waren. Wat het natuurlijk wel interessant maakte is dat we eens een verhaal van binnenuit hadden en dat is wat we zelden tot nooit horen.”

“Maar met alle informatie die we voorhanden hadden, konden we een aantal eindjes aan elkaar knopen en vonden we dat conclusies van Radford een logisch vervolg waren van eerder geschetste ontwikkelingen (door onder meer de AIVD, red.). Het bevestigde al het beeld dat we hadden.”

Arjen van der Horst liet weten sinds het einde van het vorig jaar met de zaak bezig te zijn geweest.

Bronnen:
Uitzending NOS-Journaal, 14 maart 2009
Arjen van der Horst (NOS)
Uitzending ‘De Leugen Regeert’, 20 maart 2009
AIVD rapport: ‘Dierenrechtenactivisme, tussen vreedzaam en vlammend protest’, juni 2004
AIVD rapport: ‘Dierenrechtenactivisme, Nederland springplank voor Europa’, juli 2007

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Nederland centrum dierenactivisten: oud nieuws?

  1. Misschien hadden de factcheckers even naar De Leugen Regeert moeten bellen. Dan hadden we hun kunnen vertellen dat het ons niet om de website van Arjen van der Horst ging, maar om zijn item voor het NOS-Journaal waar ruim 1,9 miljoen mensen naar keken.
    In het Journaal ontbrak de relevante informatie dat Adrian Radford had gewerkt in opdracht van de farmaceutische industrie. Zijn getuigenis verliest daarmee aan waarde – dat vond althans onze gast Luther Zevenbergen.
    Misschien is er wat af te dingen aan diens opvatting. Daarom hadden we NOS verslaggever Arjen van der Horst uitgenodigd om zijn reactie te geven. Hij wilde wel, maar mocht dit niet van zijn chef. Wat jammer is. Want misschien had hij dan kunnen verklaren waarom hij tamelijk relevante informatie wel op zijn site zet, maar niet in de reportage verwerkt.

  2. Arjen van der Horst

    En toch heeft de Leugen Regeert niet goed zijn huiswerk gedaan. De NOS-berichtgeving was multimediaal: op radio, tv en online. In onze uitzending in het NOS Journaal verwezen we door naar onze website waar het hele interview stond, PLUS de vermelding dat hij voor de farmaceutische industrie heeft gewerkt. Luther Zevenbergen wist alleen dat Radford in het verleden voor de farmaceutischje industrie heeft gewerkt omdat hij dat op mijn blog had gelezen. Beetje rare redenatie dus van de Leugen Regeert.
    Arjen van der Horst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s