Meer handel in tweedehands spullen?

rtl-nieuwsDoor Ingmar van den Berg

RTL Nieuws opende zondag 22 maart met het bericht dat de handel in tweedehands artikelen stijgt door de economische teruggang. “Op websites waar tweedehandsartikelen worden aangeboden, zoals marktplaats.nl, wordt vooral meer gehandeld in kleding en meubels.” In het hele verhaal, zowel op de site als in het tv-item, komt geen enkel cijfer voor. FHJ Factcheck ging op zoek naar de feiten.

RTL Nieuws
Namens RTL Nieuws reageert redacteur Iwan Zeinstra, die bij de totstandkoming van dit  item betrokken was. Marktplaats heeft contact gezocht met de redactie van  RTL Nieuws, die besloot er een item over te maken.  “Er was erg weinig nieuws die dag”, weet Zeinstra zich te herinneren. “We hebben liever een binnenlandse opening dan een buitenlandse.”
Voor het item is een collega-verslaggever op de Utrechtse vlooienmarkt geweest. Het item over de tweedehands spullen is een ‘straatverhaal’ geworden. Geen enkel concreet cijfer wordt genoemd, alleen termen als ‘veel’, ‘de laatste maanden meer bezoekers dan normaal’, ‘meer repareren’ en ‘meer mensen dan ooit op de wachtlijst’.

Cijfermatige onderbouwing hoeft volgens Zeinstra niet altijd, als ‘je een verhaal maar kan verdedigen’. Dit doet hij door te melden dat Marktplaats.nl recent de grens van 2 miljoen unieke bezoekers is gepasseerd. Vergelijkende cijfers van eerdere periodes heeft Zeinstra niet voorhanden. Het bericht op RTLnieuws.nl meldt: ‘websites waar tweedehandsartikelen worden aangeboden, zoals marktplaats.nl, wordt vooral meer gehandeld in kleding en meubels’.

Er is echter niet gekeken naar vergelijkbare sites zoals speuders.nl en viavia.nl. Zeinstra geeft toe dat de zin ‘verkeerd geformuleerd is’.

Wat betreft de ‘meer mensen dan ooit’ die op de wachtlijst voor de vlooienmarkt in Utrecht staan, vertelt de redacteur dat dit er momenteel 180 zijn, terwijl dit normaal gesproken de helft minder is.

Marktplaats
De woordvoering van Marktplaats wordt gedaan door het Rotterdamse pr-bureau Bijl. Dit bureau laat in eerste instantie weten dat de berichtgeving van RTL Nieuws ‘correct is’. “Het aantal bezoekers stijgt. Marktplaats.nl heeft hier weinig aan toe te voegen”, is de korte reactie per e-mail.

Het verzoek om cijfermatige onderbouwing is wel doorgestuurd naar Marktplaats.nl, meldt Arusha Mau-Asam van het pr-bureau. De afdeling die het verzoek moet behandelen heeft het volgens haar momenteel te druk op dit moment. “ Je krijgt geheid antwoord, maar ik kan niet zeggen of dit deze week, volgende week of de week daarna is”, laat zij telefonisch weten. Inmiddels is het ‘volgende week’  en hebben we nog steeds geen nader antwoord ontvangen. Er wordt vooralsnog alleen verwezen naar de algemene cijfers op de site.

Conclusie
Het lijkt erop dat Marktplaats via een omweg zijn bedrijf gratis onder de aandacht van meer dan 2 miljoen Nederlanders heeft weten te brengen. RTL Nieuws heeft op basis van een interview met Marktplaats en het cijfer van 2 miljoen geconcludeerd dat er bij alle veilingsites een stijging te zien is. Dit is volgens FHJ Factcheck erg dun bewijs, en achteraf is RTL dat ook wel met ons eens. 

Bronnen:
Uitzending RTL Nieuws 22 maart
Bijl PR namens Marktplaats
Iwan Zeinstra, redacteur RTL Nieuws

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s