1 april in de media

1aprildoor Ingmar van den Berg

Als er één dag is om onwaarheden en leugens te verspreiden dan is dat wel  1 april. De media werken hier graag aan mee en tuinen er soms zelf ook in. FHJ Factcheck maakte een (uiteraard niet uitputtend) overzicht van gedenkwaardige 1-april-grappen. En wat staat ons dit jaar te wachten?

Een van de oudste grappen op de Nederlands televisie was in 1960. Het Journaal meldde dat de toren van Pisa was omgevallen. Dit zorgde voor een grote schok in Nederland. Mensen reageerden  verdrietig en geschrokken.  

Controleurs weren met aluminiumfolie 

Met de steeds verder oprukkende televisie steeg ook het aantal mensen dat zijn kijk- en luistergeld niet betaalde. In 1969 kondigde het NOS journaal aan dat controleurs met scanners door de straten gingen rijden om zwartkijkers op te sporen en te betrappen. De enige remedie was het inwikkelen van de televisie in aluminiumfolie. De volgende dag hadden de huishoudwinkels een gouden omzet en was het folie binnen de kortste keren uitverkocht.    

België opgesplitst

In 1992 wist de Londen Times te melden dat België opgesplitst zou gaan worden. Het Nederlands-sprekende deel zou zich bij Nederland gaan voegen. Wallonie, waar Frans de voertaal is, kwam in Frankrijk te liggen. De Belgische ambassades werden overstelpt met vragen van journalisten, die bevestiging zochten. Tristen Garel-Jones, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, had al een afspraak voor een tv-interview. Het hele bericht bleek opgezet te zijn door de Londen Times. Er klopte helemaal niks van.

Iedereen kan zien waar je bent

Noordzee FM kwam op 1 april 2005 met het nieuws dat elke Nederlandse mobiele telefoon gelokaliseerd kon worden. Op gsmlocator.nl hoefde de internetter alleen maar het telefoonnummer in te toetsen. Nieuwsgierig als wij zijn, bezochten ruim 50.000 mensen de site.

Met de bus maar toch met de trein

Vorig jaar waren er grootschalige werkzaamheden aan het spoor tussen Vlissingen en Bergen op Zoom. Hierdoor werden alle reizigers tijdelijk met bussen vervoerd. Vanwege een tekort hieraan had de NS een creatieve oplossing bedacht. De treinstellen werden vanaf het spoor op vrachtwagens gelicht, en op de plaats van bestemming weer teruggeplaatst. Vanwege de grote instaphoogte ging de NS speciale perrons aanleggen. Vanaf ‘volgende week dinsdag’ (1 april) zouden de treinen gaan rijden. Uiteraard klopte er helemaal niets van dit bericht. 

Wissels op zomertijd

Nog een treingrap in 2008: de wissels op zomertijd zetten. Volgens spoorbeheerder ProRail werden op 1 april alle wissels op zomertijd gezet. Dit kon tot vertraging leiden. De zomertijd was uiteraard op zondag al ingegaan, en het zou voor het eerst in de historie zijn dat de wissels hierop handmatig aangepast moesten worden.

Dit jaar

Dit jaar is het weer afwachten welke onjuiste berichten er allemaal naar voren komen. De eerste verdachte berichten zijn al opgedoken:

Het ANP meldt dat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat woensdag met spoed naar Brussel moet voor overleg met zijn Belgische collega. Onze zuiderburen zouden namelijk per 1 mei een plan willen invoeren, waardoor Nederlandse transporteurs per week nog maar 3 ritten door het land mogen maken. Dit heeft veel lege vrachtwagens tot gevolg. 

Opvallend is de typfout in de laatste zin, die door vele media is overgenomen.

In Spijkenisse wil de plaatselijke afdeling van GroenLinks de dorpskerk gaan ophogen. Hierdoor krijgt het oude gebouw de plaats die het verdient. Onder de kerk moet een ‘parkerkgarage’ komen, die eveneens toegankelijk is voor langzaam verkeer. Met de ophoging is een slordige 3 miljoen euro gemoeid. Vanaf 1 april is de maquette te zien op het stadhuis.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s