1 april: zelfs het ANP trapt erin

 

door Ingmar van den Berg

Jawel, 1 april is achter de rug, en versouwehand1chillende media zijn niet ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. Ze stonken in de grap van het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De zoo zou olifanten gaan inzetten om landmijnen in Afrika op te sporen. Het ANP en De Gelderlander voelden nattigheid, maar  brachten het toch als serieus nieuws. En nu zijn ze boos!  Dierenpark

Het Ouwehands Dierenpark vindt de grap meer dan geslaagd. “Het sloeg in als een bom”, zegt hoofd dierenverzorging Dirk Jan van der Kolk.
Met de actie wil het Dierenpark aandacht vragen voor onopgeruimde landmijnen in Afrika. Olifanten kunnen wel getraind worden om objecten onder de grond op te sporen, maar de dieren inzetten voor het detecteren landmijnen ‘gaat wel heel erg ver’.
Van der Kolk zegt dat de werknemers goed waren voorbereid op kritische vragen. “We hebben er ook om gelogen”, geeft hij toe. Van journalisten zijn  naar eigen zeggen veel positieve reacties gekomen. “Viervijfde reageerde positief, maar ik heb ook wel wat boze hoofdredacteuren aan de telefoon gehad.”

Gelderlander

Een van die boze telefoontjes kwam van de Gelderlander. De redactie van deze krant vindt de grap te ver is gegaan. “Een 1-aprilgrap is leuk om te proberen, maar als iemand het doorheeft moet je ermee ophouden”, zegt chef nieuws Michiel Willems. “We hebben het nieuws tot zeven keer toe gecheckt. Ze bleven volhouden dat het waar was, dus wat moet je dan?”  Willems laat weten dat in de krant van zaterdag 4 april er nogmaals op de kwestie wordt ingegaan.

Eerder gebeurde dit al op de site. “Wij vinden het ook niet kies om het onderwerp (landmijnen) zo onder de aandacht te brengen”, zegt de chef nieuws.

ANP

Bij het ANP is een soortgelijke reactie te horen. “Bij ons gingen alle seinen op rood: het zal wel een grap zijn. We hebben gebeld, nagevraagd en ons laten verzekeren: nee echt geen grap. Echt niet, echt niet, zei de dierentuin. Gezien de reputatie van Ouwehands en ook vooral wegens het feit dat slachtoffers van landmijnen geen grappig maar juist een serieus onderwerp zijn, besloten we een klein stukje te maken. Op 1 april bleek het toch anders te zijn. Het was dus een soort  ,,30 maart-grap’’ met een in onze ogen nogal discutabel onderwerp,” reageert Patrick Selbach van het persbureau. 

Het Dierenpark is door het ANP inmiddels geïnformeerd over de gang van zaken. “We moesten het bericht formeel intrekken, en dat is voor ons geen kleinigheid”, schrijft Selbach in een e-mail. Hij geeft toe dat het ANP erin gestonken is, maar dat ‘mijn definitie (en timing) van een geslaagde 1 april grap een geheel andere is’.

Conclusie

Ouwehands Dierenpark heeft zichzelf met deze 1-aprilgrap goed op de kaart weten te zetten door alle commotie. De dierentuin kon zo ook eens afrekenen met alle grapjassen die jaarlijks op 1 april blijven bellen met vragen naar meneer De Bever of mevrouw De Leeuw. De journalisten voelden nattigheid, maar geloofden uiteindelijk toch de leugens van Ouwehands, en gingen dus in de fout. Reden te meer voor de media om volgend jaar op 1 april extra op hun hoede te zijn.

ANP-bericht ‘opsporing landmijnen door olifanten’

Dirk Jan van der Klok, hoofd dierenverzorging Ouwehands Dierenpark

Michiel Willems, chef nieuws de Gelderlander

Patrick Selbach, Senior chef nieuws ANP

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s