Te weinig stallingen voor de fiets?

Door Eimert Pruis

telegraaf2De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail ontkennen een groot tekort aan fietsenstallingen bij NS-stations. De Telegraaf meldde maandag 25 mei op de voorpagina dat de fietsforens amper kan parkeren. FHJ Factcheck kan de fiets altijd prima kwijt en dook in de stationsstallingen-kwestie.

In het artikel in De Telegraaf wordt een door NS en ProRail verwacht tekort van 150.000 parkeerplaatsen van fietsen gemeld. Woordvoerders van beide spoororganisaties stellen echter dat ze nooit met iemand van De Telegraaf over de zaak hebben gesproken.

“Die cijfers kloppen ook niet. We hebben een tekort van honderdduizend fietsplekken landelijk en in de komende drie jaren worden er zeventig- tot honderdduizend plekken bijgebouwd”, zegt ProRail woordvoerster Babet Verstappen. “Vooral op de grote stations is er een tekort maar dat komt door de vele verbouwingen. Zodra dat klaar is zijn er weer meer en nieuwe fietsenstallingen. Maar die getallen worden genoemd door de Fietsersbond in hun eigen blad.”

De Vogelvrije Fietser
Het Telegraaf-artikel lijkt gebaseerd op een stuk in het laatste nummer van de Vogelvrije Fietser, het ledenblad van de Fietsersbond. Wim Bot van de Fietsersbond neemt daar het getal 150.000 in de mond. “Dat tekort klopt ook wel. ProRail heeft het over 100.000, maar vergeet daarbij de tekorten op de grotere stations. Die vallen buiten het reguliere financieringsprogramma ‘Ruimte voor de fiets’. ProRail weet dat zelf ook wel, maar ik heb geen zin om daar ruzie over te maken.”

Bot geeft aan dat wel iemand van de persvoorlichting van de Fietsersbond met De Telegraaf sprak. “Het is leuk dat de Fietsersbond op de voorpagina aandacht krijgt, maar ik vind dat het artikel niet helemaal de lading dekt. Straks gaan anderen ermee aan de haal en dan krijg je een verwrongen beeld. Dat is het laatste dat we willen.”

Kees Miedema van de NS, het bedrijf dat ook voorkomt in het artikel in De Vogelvrije Fietser, onderschrijft het tekort van 150.000. “Dat klopt op zich wel, alleen hebben wij nooit met iemand van De Telegraaf gesproken. Ik vind de berichtgeving ook enigszins tendentieus. In de laatste jaren zijn enorme uitbreidingen bij stations gerealiseerd. Op veel stations is het nu in orde. Echter, de groei blijft groot. In de toekomst zijn er dus nog veel nieuwe fietsenstallingen nodig. Misschien is het artikel op een aantal stations van toepassing. Het stuk is in ieder geval naar de wens van de Fietsersbond.”

De Telegraaf-journalist die verantwoordelijk is voor het artikel: “Ga achter de computer zitten en zoek de cijfers zelf maar op. Ik heb dat getal gewoon uit het stuk van de Fietsersbond”, zegt hij. Het getal komt uit de mond van Wim Bot en niet van de NS of ProRail zoals het artikel doet vermoeden. De Telegraaf-journalist gooit vervolgens de hoorn op de haak. Maar niet nadat hij nog een sneer uitdeelt: “Weet je wat jij moet doen. Ga lekker op de fiets naar het station en begin zelf maar met tellen.”

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Te weinig stallingen voor de fiets?

  1. Bij amsterdam centraal is altijd ruimte tekort…

  2. Wat een leuk werk doen jullie toch! Gezellig bellen met toekomstige collega’s :).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s